Een mondhygiënist reinigt het gebit van de patiënt die op de behandelstoel ligt.

Waarom naar de mondhygiënist?

Een gezond gebit ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft ook nog eens grote gevolgen voor onze algehele gezondheid. Wist u dat wereldwijd 90 procent van de bevolking met mondproblemen kampt? Regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist vormen een cruciaal onderdeel van een effectieve mondverzorgingsroutine. In deze blog duiken we in de bevindingen van een onderzoek van de University of Michigan en benadrukken we waarom mondhygiëne meer is dan alleen poetsen en flossen.

 

Voorkomen is beter dan genezen: de rol van de mondhygiënist

Hoewel de tandarts voornamelijk gericht is op het herstellen van beschadigde gebitten, speelt de mondhygiënist een cruciale rol bij het voorkomen van problemen. De mondhygiënist biedt een extra, onafhankelijke controle van het gebit, waarbij niet alleen naar tanden en kiezen wordt gekeken, maar ook naar andere weefsels in de mond.

 

Onderzoek: het belang van regelmatige gebitsreiniging door de mondhygiënist

Het onderzoek van de University of Michigan onderstreept het belang van regelmatige gebitsreiniging door professionals. Voor mensen met genetische factoren, rookgewoonten, of diabetes bleek één keer per jaar reinigen niet voldoende om tandvleesproblemen te voorkomen. Voor hen adviseren de onderzoekers een interval van twee keer per jaar of zelfs vaker.

 

Risicofactoren en het belang van een goede mondhygiëne

Genetische aanleg, roken, en diabetes zijn risicofactoren die tandvleesproblemen kunnen verergeren. Eenmaal per jaar schoonmaken is onvoldoende voor degenen met deze factoren. Wereldwijd kampt 90% van de bevolking met mondproblemen, variërend van milde aandoeningen tot ernstige gevallen zoals tandbederf en mondkanker. Een goede mondhygiëne, inclusief regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist, is van essentieel belang om deze problemen te voorkomen.

 

Wees vroegtijdige mondproblemen te snel af

Door vroegtijdige opsporing van problemen, bacterietesten, advies en gebitsreinigingen uit te voeren, kan de mondhygiënist problemen voorkomen voordat ze ernstiger worden. Voor ouderen is regelmatige mondzorg van bijzonder belang, aangezien het bijdraagt aan de kwaliteit van leven en de levensduur van tandheelkundige restauraties kan verlengen. Neem daarnaast ook uw kind mee naar de mondhygiënist op jonge leeftijd. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van angst voor tandheelkundige bezoeken, maar het legt ook de basis voor een goede mondhygiëne op latere leeftijd.

 

Zelfzorg en een gezonde mond

Naast het bezoeken van de mondhygiënist is het ook belangrijk dat u thuis zelf aan de slag gaat om uw gebit goed te onderhouden.

 

Het opzetten van een dagelijkse routine met tandenborstel, tandpasta en tandenstokers/ragers is eenvoudig en kost slechts enkele minuten per dag. Het regelmatig uitvoeren van deze eenvoudige handelingen draagt bij aan een effectieve mondhygiëne. Dit is ook de sleutel tot een gezond gebit en uiteindelijk een gezond lichaam.

 

Heeft u al uw afspraak bij de mondhygiënist ingepland?

Zo niet, dan kunt u een afspraak bij ons inplannen middels het contactformulier op onze website. U kunt er ook voor kiezen om ons te bellen via 0299 65 49 02 of een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk inplannen.

Lees meer berichten