Vrouw is thee aan het drinken met een andere vrouw.

Thee drinken, wat gebeurt er met uw gebit?

Bijna iedereen houdt van een lekker kopje thee. Het is, op kraanwater en koffie na, het meest gedronken drankje in Nederland. Moeten we ons zorgen maken om ons gebit met de hoeveelheden die wij drinken? In deze blog vertellen we hier meer over en de gevolgen ervan.

 

Verschillende stoffen in thee

Met meer dan 1.000 variaties thee is het lastig om na te gaan of ze allemaal even gezond zijn voor uw mondgezondheid. Het is inmiddels wel bewezen dat zwarte thee uw gebit kan verkleuren, nog meer dan koffie. In de meest ernstige gevallen heeft iemand die veel thee drinkt gele of bruine vlekken op hun tanden die goed zichtbaar zijn. Dit komt door de stof tannine, die van nature voorkomt in theebladeren. Dit stofje zorgt voor de kleur en smaak. Het heeft ook de eigenschap zich op het tandglazuur te hechten, wat kan leiden tot vlekken.

 

Fluoride
In zowel de zwarte als groene thee zit ook fluoride. Een belangrijke stof die uw tanden beschermt tegen bacteriën en tandbederf. De theeplant slaat deze stof namelijk op in zijn bladeren. Drinkt u rooibosthee of kamillethee, die niet van de theeplant komen? Dan zit daar weinig fluoride in.

 

Mangaan
Deze stof helpt bij het sterk houden van uw botten. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij de stofwisseling en beschermt het de energievoorziening van uw lichaam.

 

Cafeïne

Theeblaadjes van de theeplant  bevatten ook theïne. Dit is een andere naam voor cafeïne en bevindt zich in zwarte, groene en witte thee. Het aantal milligram ligt een stuk lager dan in koffie. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om drie tot vijf koppen thee per dag te drinken. Hierdoor verlaagt u ook nog eens uw bloeddruk en het risico op beroertes en ziekten.

 

De voordelen van groene thee

Eén soort met veel voordelen is groene thee. Het bevat veel anti-microbiële moleculen “catechines” die uw tanden versterken. Japans onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van groene thee het behoud van tanden op latere leeftijd kan bevorderen. Het is daarbij niet de bedoeling dat u uw groene thee met suiker drinkt. Naast het verouderingsproces tegenhouden, heeft groene thee ook de volgende voordelen:

 

Gezond tandvlees

In groene thee zitten ook veel antioxidanten, die ervoor zorgen dat het tandvlees gezond blijft. De kans op ontstoken tandvlees wordt daarmee aanzienlijk verminderd.

 

Minder kans op gaatjes

Het drinken van thee, zowel groen, wit als zwart vermindert de kans op tandbederf. Het kan zelfs helpen om zuren in de mond te verminderen die uw glazuur aantasten.

 

Minder slechte adem

Een slechte adem wordt veroorzaakt door de bacteriën in uw mond. Deze bevinden zich vaak op uw tong, tussen uw tanden en onder uw tandvlees. Groene thee kan helpen bij het aanpakken van een slechte adem.

 

Gebitsverzorging tip om problemen bij het thee drinken te voorkomen

Hoewel er dus meer voordelen aan het drinken van thee zitten, kunt u achteraf dus met verkleurde tanden zitten. Het gebruik van whitening tandpasta, te hard poetsen of de aanslag eraf schrapen raden wij absoluut niet aan. Uw glazuur wordt hierdoor alleen verder beschadigd. Een manier om verkleurde tanden aan te pakken is door de aanslag op uw tanden en kiezen op een professionele wijze weg te werken.

 

Voor het verwijderen van tandsteen en aanslag is het raadzaam om een afspraak te maken bij uw mondhygiënist(e) of tandarts. Zij zullen professioneel tandsteen en aanslag verwijderen uit uw gebit.

 

Merkt u verkleuring van uw gebit of heeft u gebitsproblemen?

Neem in dat geval dan contact met ons op. Plan een afspraak in bij onze mondhygiënist en wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Lees meer berichten