Tanden bleken bij Tandartspraktijk Monnickendam

Wie wil er nou geen mooie stralend witte glimlach? Naarmate u ouder wordt kunnen uw tanden en kiezen donkerder worden. Dit komt door het consumeren van voedingsmiddelen met kleurstoffen en dunner wordend glazuur. Door uw tanden te bleken kunt u weer een lange tijd genieten van uw wittere tanden.

Over tanden bleken

Het is echter wel belangrijk om uw tanden op de juiste manier te laten bleken, om nadelige gevolgen te voorkomen. Iedereen heeft namelijk een andere kleur tanden wat vraagt om een andere bleekbehandeling met waterstofperoxide. Raadpleeg altijd uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen uw tanden voor u bleken of u begeleiden wanneer u uw tanden zelfstandig thuis wilt bleken.

Veelgestelde vragen

Uw leefstijl en eetgewoonten hebben een grote invloed op de witheid van uw tanden. Door regelmatige consumptie van koffie, thee, frisdrank en zuur fruit kan het glazuur van uw tanden gaan verkleuren. De een heeft van nature wittere tanden dan de ander. De kleur van uw tanden worden namelijk ook bepaald door de dikte en de kleur van uw tandbeen. De dikte en de kleur van uw tandbeen is genetisch bepaald. Tot slot speelt uw leeftijd en gebitsslijtage ook een rol in de kleur van uw tanden.

Uw tanden worden enkele tinten lichter als u ze laat bleken. Uw tanden krijgen hierdoor weer een mooie, natuurlijke witte kleur. De bleekbehandeling kunt u onder begeleiding thuis uitvoeren.

Wij willen graag dat u uw tanden goed en veilig kunt laten bleken. Daarom wordt er bij ons gebruik gemaakt van bleekmiddel dat bestaat uit waterstofperoxide. Dit stofje is veilig voor uw tanden.  De gemiddelde duur van het bleken is gemiddeld 1 tot 2 weken (u kunt zowel s nachts bleken als overdag). U kunt de behandeling onder begeleiding thuis uitvoeren.

Het bleken van uw tanden is veilig, zolang u de instructies van de tandarts opvolgt en u de behandeling niet langer dan 2 weken laat duren. Bovendien helpen de bleekmiddelen van onze praktijk de gezondheid van uw glazuur te behouden.

Het bleken valt onder esthetische doeleinden en wordt daarom niet vergoed.

Bij bleken wordt meestal gebruik gemaakt van waterstofperoxide. Deze peroxide breekt kleurstoffen af en droogt de tanden tijdelijk uit. Hierdoor worden uw tanden iets poreuzer. Het glazuur wordt tijdelijk minder doorzichtig, waardoor uw donkere tandbeen minder opvalt. Uw tandkleur loopt na de bleekbehandeling meestal iets terug, daarom is het beter om een tint lichter te bleken. Na 6 weken kunt u het optimale resultaat van de bleekbehandeling zien.

Hoe lang u plezier heeft van u wittere tanden hangt af van uw leefgewoonte. Om uw tanden zo lang mogelijk wit te houden kunt u het beste voorzichtig zijn met het volgende eten en drinken:

  • Rode wijn
  • Donkergekleurde frisdranken
  • Koffie en thee
  • Rode sauzen, mosterd, ketchup en ketjap
  • Zure fruitsoorten en sappen
  • Rookwaren
  • Drop
  • Bruine chocola


Daarnaast is het belangrijk dat u uw mond goed blijft verzorgen. Poets en stook uw tanden regelmatig en ga op periodieke controle bij uw tandarts en/of mondhygiënist.

U kunt uw tanden maximaal een tot twee keer per jaar bleken.

Tijdens een bleekbehandeling kleuren uw facings, kronen, bruggen en/of vullingen niet mee.  Houd hier rekening mee als u uw tanden wilt laten bleken. Overleg daarom met je tandarts of mondhygiënist voordat je je tanden gaat bleken. Bespreek je wensen en vraag of jouw gewenste resultaat haalbaar is.

Maak een afspraak

Wilt u ook uw stralend witte glimlach? Wij bespreken samen met u de mogelijkheden. Neem contact op met onze tandartspraktijk:
Maandag 08:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 17:00
Woensdag 08:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 16:00