Een patiënt ligt op een behandelstoel. De tandarts zit naast haar en geeft uitleg over tandenpoetsen. De tandarts heeft een tandenborstel in haar hand en de patiënt heeft een spiegel in haar hand.

Naar bed zonder tandenpoetsen

Het gebit is vaak het eerste wat mensen aan u zien. Dus het is cruciaal om uw glimlach gezond te houden door consistent uw tanden te poetsen. Maar het kan iedereen gebeuren: na een lange dag duikt u uw bed in en dan beseft u zich: ‘Ik heb mijn tanden niet gepoetst.’ U denkt al snel dat het geen kwaad kan, maar is dat wel zo? Hoe erg is dat eigenlijk, naar bed gaan zonder tandenpoetsen.

 

Naar bed gaan zonder tandenpoetsen

Een keertje naar bed gaan zonder tandenpoetsen kan natuurlijk gebeuren, maar u moet er geen gewoonte van maken. Dat is namelijk enorm slecht voor uw gebit. ’s Nachts zijn uw tanden veel gevoeliger voor bacteriën omdat u dan minder speeksel aanmaakt dat uw tanden beschermt. Als u uw tanden niet poetst, vermenigvuldigen die bacteriën zich en ontstaat er tandplak. U weet wel, dat ruwe laagje op uw tanden als u er met uw tong langs gaat. Tandplak is erg slecht voor uw tanden en het is vaak de oorzaak van bloedend of ontstoken tandvlees, gaatjes en een slechte adem.

 

Tandenpoetsen zorgt ervoor dat tandplak wordt verwijderd. Wij raden aan om twee keer per 24 uur te poetsen. Het is niet erg om een enkele keer naar bed te gaan zonder tandenpoetsen, maar zorg er dan wel voor dat u de eerstvolgende keer extra goed poetst. U moet dan namelijk extra tandplak wegpoetsen en dat duurt langer. Doe dit daarom vier minuten in plaats van twee.

 

Wat is de beste tijd om uw tanden te poetsen?

Maakt het dan ook nog uit wanneer u uw tanden poetst voordat u gaat slapen? Jazeker! Het kan geen kwaad om net voordat u gaat slapen uw tanden te poetsen, zolang u daarna maar niets meer eet of drinkt. Beter is nog om uw tanden eerder op de avond te poetsen, tussen het avondeten en het naar bed gaan. De fluoride in de tandpasta krijgt dan langer de tijd om zijn werk te doen en dat is beter voor het gebit. Uw tanden worden dan versterkt en de fluoride bouwt een beschermende laag op tegen zuur en bacteriën.

 

Pas ook op dat u niet te dicht na het eten uw tandenpoetst. Als u iets gegeten heeft, wordt de zuurgraad in de mond hoger. Het is dus niet zo goed om gelijk na het eten uw tanden te poetsen. Speeksel neutraliseert die zuren in de mond en dat duurt ongeveer een half uur. Wacht dus ongeveer 30 minuten voordat u tandenpoetst na het eten.

 

Voor of na het ontbijt tandenpoetsen?

Er bestaat ook discussie of u beter voor of na het ontbijt uw tanden kunt poetsen. Als u direct nadat u opstaat uw tandenpoetst, verwijdert u gelijk alle bacteriën en tandplak die zich ’s nachts hebben opgehoopt. Het zorgt er ook voor dat u gelijk van uw ochtendadem af bent. U kunt ook wachten met uw tanden poetsen tot na het ontbijt om zo een schoon en fris gevoel over te houden en alle etensresten te verwijderen. Net als bij het avondeten moet u wel 30 minuten wachten om zo niet het tandglazuur te beschadigen.

 

Neem contact met ons op!

Het is dus geen ramp als u een keer vergeet om uw tanden te poetsen voor het slapen, maar zorg ervoor dat u hier geen gewoonte van maakt. Als het een keer voorkomt dat u niet uw tanden poetst voordat u onder de wol kruipt, moet u ervoor zorgen dat u de volgende ochtend extra goed uw tandenpoetst. Zo behoudt u een mooie, sterke glimlach.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op door te bellen naar 0299 65 49 02 of te mailen naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten