Ontstoken tandvlees voorkomen of behandelen bij Tandartspraktijk Monnickendam
Veel mensen hebben geïrriteerd of bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen, of last van een slechte adem. Deze verschijnselen lijken op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar kunnen tekenen zijn van ontstoken tandvlees. Gelukkig kan een tandvleesontsteking goed behandeld worden wanneer u op tijd naar de tandarts en vooral de mondhygiënist gaat. Onze tandartsen en mondhygiënisten helpen u graag van uw tandvleesontsteking af.
Heb ik ontstoken tandvlees?
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op ontstoken tandvlees. Herkent u één van deze symptomen? Dan kan het zijn dat u last heeft van ontstoken tandvlees.
- Rood, slap en/of gezwollen tandvlees
- Bloedend tandvlees
- Geïrriteerd of pijnlijk tandvlees
- Slechte adem
- Tandvlees dat losser gaat zitten rondom de tanden en kiezen
Veelgestelde vragen
Wanneer u één of meer van bovenstaande symptomen herkent is het belangrijk dat u een afspraak maakt bij de tandarts of de mondhygiënist. Een langdurige tandvleesontsteking kan namelijk serieuze schade aanrichten aan uw gebit en leiden tot parodontitis. Bij parodontitis verspreidt de ontsteking zich vanuit het tandvlees richting het kaakbot. De ruimte tussen de tanden en het tandvlees wordt dan dieper waardoor de tanden en kiezen hun houvast verliezen en uiteindelijk los kunnen komen te staan. Dit wil natuurlijk niemand!
Plan daarom tijdig een afspraak in met uw tandarts of mondhygiënist om vervelende gevolgen te voorkomen.
Ontstoken tandvlees begint bij het ontstaan van tandplak en tandsteen. Bij beginnend ontstoken tandvlees kan de tandarts of mondhygiënist zelf tandplak en tandsteen verwijderen door een professionele gebitsreiniging.
Vervolgens dient u zelf elke dag tandplak te verwijderen door goede mondhygiëne. Denk aan het gebruik van een elektrische tandenborstel en tandenstokers of ragers. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich weer goed vast aan de tanden en kiezen.
Bij vergevorderde parodontitis, of als goede mondhygiëne en professioneel reinigen onvoldoende geholpen heeft, kan het nodig zijn u te verwijzen naar een parodontoloog. Deze kan met behulp van röntgenfoto’s en metingen aan het tandvlees een behandelplan opstellen om het ontstoken tandvlees (eventueel operatief) te corrigeren.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal handelingen die u kunt uitvoeren
om ontstoken tandvlees te voorkomen. Wilt u weten wat het beste voor u werkt? Maak dan een afspraak bij één van onze mondhygiënisten voor persoonlijk advies en instructies. Dit kunt u alvast zelf doen:
- Poets tweemaal per dag uw tanden
- Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel met een timer
- Maak dagelijks tussen de tanden en kiezen schoon, bijvoorbeeld met een
tandenstoker of ragers - Ga halfjaarlijks op periodieke controle
Stop met roken - Zorg voor zo weinig mogelijk stress
- Eet gezond
Een tandvleesontsteking wordt veelal veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak en tandsteen. De meest voorkomende factoren bij het ontstaan van ontstoken tandvlees zijn:
- Tandplak (onvoldoende mondhygiëne)
- Verkalking van tandplak tot tandsteen
- Roken
- Diabetes
- Het gebruik van bepaalde medicatie
- Erfelijke factoren
- Onregelmatige stand van de tanden
Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, totdat de ontsteking zich in een vergevorderd stadium bevindt. Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op parodontitis:
- Rood, slap en gezwollen tandvlees
- Bloedend tandvlees bij het tanden poetsen of eten
- Terugtrekkend tandvlees
- Een slechte adem
- Een vieze smaak in uw mond
- Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er echt klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte tussen de tanden en kiezen.
Parodontitis brengt vervelende gevolgen met zich mee. Waaronder:
- “Terugtrekkend” tandvlees door de ontsteking zelf of door de behandeling, waardoor het gebit er minder mooi uitziet
- Gevoelige tanden bij het poetsen of het nuttigen van warme, koude, zoete of zure
dranken en voedsel - Een negatieve invloed op de algehele conditie en de weerstand tegen ziektes
- Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen los gaan staan, waardoor u ze zelfs kunt
verliezen
Een parodontoloog is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van ernstige tandvleesaandoeningen (parodontitis).
De parodontoloog beoordeelt nauwkeurig de conditie van het tandvlees en maakt indien nodig röntgenfoto’s van het kaakbot. Op basis van deze gegevens stelt hij een diagnose en bepaalt de mogelijke behandelingen. Samen met de parodontoloog beslist u welke behandeling u uiteindelijk wilt laten uitvoeren. De parodontoloog kan o.a. operaties uitvoeren die gericht zijn op het verbeteren van het tandvlees en van de mondhygiëne.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal handelingen die u kunt uitvoeren om ontstoken tandvlees te voorkomen. Wilt u weten wat het beste voor u werkt? Maak dan een afspraak bij één van onze mondhygiënisten voor persoonlijk advies en instructies.
- Dit kunt u alvast zelf doen
- Poets tweemaal per dag uw tanden
- Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel met een timer
- Maak dagelijks tussen de tanden en kiezen schoon, bijvoorbeeld met een tandenstoker of ragers
- Ga halfjaarlijks op periodieke controle
- Stop met roken
- Zorg voor zo weinig mogelijk stress
- Eet gezond
Neem contact op met Tandartspraktijk Monnickendam
Heeft u ontstoken tandvlees? Laat u daar niet door belemmeren! Wij bespreken graag samen met u de mogelijkheden. Neem contact op met onze tandartspraktijk:
Maandag | 08:30 – 17:00 |
Dinsdag | 08:30 – 17:00 |
Woensdag | 08:30 – 17:00 |
Donderdag | 08:30 – 17:00 |
Vrijdag | 08:00 – 16:00 |