Gebitsproblemen voorkomen? Kom regelmatig op controle bij Tandartspraktijk Monnickendam

Een gezonde mond en een mooi gebit behouden vraagt om goede mondzorg. Goede mondgezondheid is goed voor uw weerstand en voorkomt allerlei ziektes. Door op de juiste manier uw tanden te poetsen, tussen uw tanden schoon te maken en uw gebit regelmatig door onze tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten te laten controleren en/of reinigen, kunt u uw mond mooi en gezond houden. 

Wat doen onze mondhygiënisten en preventieassistenten bij de begeleiding van een volwassene middels preventie?

Dé passie van onze mondhygiënisten en preventieassistenten is het voorkomen van gebits- en tandvleesproblemen. Zij kunnen u helpen en adviseren op verschillende gebieden, zoals:

Preventie is onze passie!

Preventie in de tandheelkunde is gericht op het voorkomen van cariës (gaatjes), tandvleesproblemen, andere gebitsproblemen en bepaalde ziektes. Preventie begint al bij het regelmatig laten controleren van uw gebit door onze tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten. Onze betrokken medewerkers kijken naar mogelijke problemen, maar ook naar risicofactoren. Voorbeelden van risicofactoren zijn bijvoorbeeld de manier van tandenpoetsen, bepaalde eetgewoontes, het gebruik van (meerdere) geneesmiddelen of erfelijke factoren. Vroege signalering door onze behandelaars voorkomt mogelijk ingrijpende behandelingen aan uw tanden en kiezen.

Veelgestelde vragen

Preventie in de tandheelkunde is gericht op het voorkomen van gaatjes, tandvleesproblemen, gebitsproblemen of bepaalde ziektes. Preventie begint al bij het regelmatig laten controleren van uw gebit door onze tandartsen. Tandartspraktijk Monnickendam is volledig gericht op preventie. Onze tandartsen kijken naar mogelijke problemen, maar ook naar risicofactoren. Voorbeelden van risicofactoren zijn bijvoorbeeld de manier van tandenpoetsen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of genetische risicofactoren. Door de vroege signalering van onze behandelaars voorkomt u mogelijk ingrijpende behandelingen aan uw tanden en kiezen. Indien nodig, kan u doorverwezen worden naar een van onze mondhygiënisten of preventieassistenten.

Kinderen en jeugdigen kunnen veel baat hebben bij een bezoek aan de preventieassistent. Kinderen hebben namelijk nog niet de motoriek van volwassenen. Hierdoor kunnen zij hun gebit niet optimaal poetsen en hebben zij een groter risico op gaatjes. Onze preventieassistenten helpen het melkgebit van uw kind gezond te houden. U kunt hier zelf ook een belangrijke rol in spelen. Wij adviseren altijd om tot het tiende levensjaar van uw kind zijn of haar tanden na te poetsen. Maar ook eet- en drinkgewoontes kunnen grote invloed hebben op het kindergebit. 

logo van gewoon gaaf voor preventie

Daarom werken wij bij kinderen volgens de methode Gewoon Gaaf. Gewoon Gaaf is een cariëspreventiemethode voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/verzorgers. Deze preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Afhankelijk van bepaalde risicofactoren komen kind en ouder vaker of minder vaak naar de praktijk voor advies en begeleiding.

Gewoon Gaaf is een preventieve aanpak toegespitst op ieder individueel kind en zijn ouders*. Uw tandarts of mondhygiënist begeleidt u en uw kind in het streven naar een gezonde mond voor uw kind. Bij Gewoon Gaaf bekijken we samen hoe dat kan en wat daarvoor nodig is speciaal voor uw kind. U stelt samen een plan op hoe u als ouder er zelf voor kunt zorgen dat zijn of haar mond gezond wordt en blijft. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan voor ieder kind verschillen. Gewoon Gaaf wordt afgestemd op de behoefte van ieder individu.

Veel minder gaatjes
De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af (-62%).

Elke mond is anders, daarom is een persoonlijk advies essentieel. Om er zeker van te zijn dat u uw mond zo goed mogelijk verzorgt, kunt u het beste een afspraak maken bij één van onze mondhygiënisten. Zij bekijken welke acties u het beste kunt ondernemen voor uw gebitssituatie. Bijvoorbeeld:

  • 2x per dag uw tanden poetsen met fluoridetandpasta
  • Een elektrische tandenborstel met een timer gebruiken, zodat u echt 2 minuten poetst
  • De opzetborstel tijdig vervangen, gemiddeld na 2 tot 3 maanden
  • Dagelijks tussen de tanden schoonmaken, bijv. met stokers, ragers of floss
  • Zo min mogelijk zoete en zure voedingsmiddelen gebruiken
  • Het aantal eetmomenten beperken tot maximaal 7 per dag
  • Stoppen met roken 

 

Op de website van Alles Over Het Gebit vindt u veel praktische informatie over hoe u uw gebit mooi en gezond kunt houden.

Maak een afspraak voor een periodieke controle

Wilt u een periodieke controle of bent u benieuwd wat onze mondhygiënisten en preventieassistenten voor u kunnen betekenen? Maak een afspraak of neem contact op met onze tandartspraktijk.

Maandag 08:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 17:00
Woensdag 08:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 16:00