Een gebitsprothese of kunstgebit bij Tandartspraktijk Monnickendam

Iedereen zou graag zorgeloos willen eten, praten en lachen, maar dit kan best lastig zijn als u een of meer tanden of kiezen mist. U kunt bijvoorbeeld een tand of kies zijn kwijtgeraakt door breuk of een ontsteking. Een gebitsprothese kan dan soms uitkomst bieden. Onze tandartsen kijken graag samen met u naar de mogelijkheden op het gebied van gebitsprotheses.

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese is een uitneembare oplossing om ontbrekende natuurlijke tanden of kiezen te vervangen. Er zijn twee soorten gebitsprotheses.

Wanneer u enkele tanden of kiezen mist wordt gebruikt gemaakt van een gedeeltelijke prothese. Een gedeeltelijke prothese zorgt ervoor dat u weer beter kunt eten en spreken. Ook kan deze prothese gebruikt worden om uw mond er weer mooi uit te laten zien.

Mist u veel tanden of kiezen? Dan kunt u kiezen voor een volledige prothese (kunstgebit). Deze prothese vervangt uw hele gebit. Het kunstgebit is uitneembaar en ziet er natuurlijk uit. Hierdoor kunt u weer zorgeloos eten, lachen en praten. Bovendien krijgt uw mond weer zijn natuurlijke uitstraling terug.

Behandeling Gebitsprothese

De tandarts begint met het maken van een afdruk van uw gebit of uw kaken. Deze afdruk wordt gebruikt om een model te maken van uw nieuwe prothese. De tandarts plaatst vervolgens het model in uw mond om te bekijken of de prothese goed past. Daarna past de tandarts het model zodanig aan dat de prothese optimaal past. Als het kunstgebit klaar is, zal de tandarts het direct plaatsen nadat de betreffende tanden en kiezen verwijderd zijn.

De gebitsprothese kan in het begin even wennen zijn, omdat het anders aanvoelt dan uw natuurlijke gebit. Ook kunnen er in het begin een aantal pijnlijke drukplekjes ontstaan. Maak dan een afspraak met uw tandarts om het probleem op te lossen. Het is belangrijk dat u de prothese zoveel mogelijk blijft dragen in de eerste week, zowel overdag als ‘s nachts. Hierdoor kan uw mond aan de prothese wennen. Daarna mag u de prothese ‘s nachts uit doen. Een paar weken na de behandeling vindt er een nieuwe afspraak met uw tandarts plaats om te beoordelen hoe het met het dragen van de prothese gaat en u verder in het gebruik van de prothese te begeleiden.

Maak een afspraak

Zit u te denken aan het nemen van een prothese? Wij bespreken graag samen met u de mogelijkheden. Neem contact op met onze tandartspraktijk:

Maandag 08:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 17:00
Woensdag 08:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 16:00