Behandelen van gaatjes in uw tand of kies

Ziet u een bruine verkleuring of heeft u tand- of kiespijn? Dan kunt u last hebben van een gaatje (cariës). Het is belangrijk dat u het gaatje snel laat vullen. Wanneer u te lang wacht kan het gaatje namelijk steeds dieper worden en uw tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn doen en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben. Heeft u vermoeden van een gaatje? Maak dan snel een afspraak en laat uw gaatje vullen bij onze tandartspraktijk. Onze tandartsen staan voor u klaar om het gaatje optimaal te behandelen.

Heb ik een gaatje in mijn tand of kies?

U kunt verschillende klachten ervaren bij een gaatje in uw tand of kies. Waaronder:

Veelgestelde vragen

Eerste afspraak
Bij de eerste afspraak onderzoekt onze tandarts of en waar er een gaatje zit. Vervolgens wordt er een volgende afspraak gemaakt om de vulling te plaatsen. Op deze manier kunnen wij alle aandacht geven aan het goede verloop van de behandeling.

Tweede afspraak
Bij de tweede afspraak zal de tandarts het tandbederf verwijderen en zorgvuldig controleren of de tand of kies weer cariësvrij is. Dit doet de tandarts als volgt: Eerst gaat de tandarts een gaatje boren in uw tand of kies, zodat er ruimte is voor de vulling. Het boren is nodig om alle aangetaste stukken van uw tand of kies te verwijderen. Vervolgens doet de tandarts pijnvrij het gaatje vullen. De vulling bestaat uit een witte vulling van composiet. Zo ziet uw tand of kies er weer als nieuw uit. Tot slot controleert de tandarts zorgvuldig of alle kiezen weer goed op elkaar passen.

U kunt uw tanden en kiezen laten opvullen. Het sterkste materiaal is de witte vulling (composiet). De composiete witte vulling wordt door ons gebruikt.

Een witte vulling biedt vele voordelen. Ten eerste is de witte vulling tandkleurig, waardoor de vulling niet te onderscheiden is van uw eigen tanden en kiezen. Ten tweede kan het witte vulmateriaal worden geplakt aan uw tand of kies. Hierdoor hoeven er geen gezonde delen van uw tand of kies te worden weggeslepen. Deze techniek zorgt daarnaast voor een zeer goede hechting aan de tand, waardoor uw tand of kies weer sterker wordt. Tot slot hebben de witte vullingen als bijkomend voordeel dat u geen zware metalen heeft in uw mond.

Bij het eten en drinken ontstaat er tandplak. In tandplak zitten bacteriën die zuren afscheiden die schadelijk zijn voor uw gebit. Wanneer u uw mond regelmatig en goed reinigt, wordt de tandplak verwijderd en houdt u uw tanden en kiezen schoon en gezond. Het lukt echter niet bij iedereen om de mond optimaal schoon te houden. In dat geval blijft er tandplak op de tanden of kiezen aanwezig. Zo kunnen de bacteriën in de tandplak het glazuur van uw tand of kies langzaam maar zeker aantasten, met een gaatje in uw gebit tot gevolg.

In principe kunt u na de behandeling weer alles eten of drinken. In veel gevallen plaatst de tandarts echter een verdoving voor de behandeling. Hierdoor kunt u tijdelijk niet goed voelen. Vermijd daarom voor de zekerheid de volgende voedingsmiddelen en dranken, totdat de verdoving is uitgewerkt:

  • Warme dranken
  • Warm voedsel
  • Voedsel waarop u veel moet kauwen

Kinderen kunnen al gaatjes krijgen zodra de melktanden doorkomen. De grootste oorzaak van gaatjes bij kinderen is dat kinderen nog niet in staat zijn om goed hun tanden te poetsen. Controleer daarom altijd het tandenpoetsen van uw kind en poets tot 10 jaar altijd na. Ziet u witte of donkere plekjes? Heeft uw kind een slechte adem of last van gevoelige, pijnlijke tanden? Dan kan uw kind een gaatje hebben. Maak een afspraak bij onze tandarts.

Composiet wordt altijd gebruikt voor het vullen van gaatjes in de tanden en kiezen. Daarnaast wordt composiet ingezet om afgebroken tanden te repareren of tanden met afwijkende vormen mooier te maken. Ook wordt composiet gebruikt om verkleurde tanden te herstellen.

Het is niet aangetoond dat het gebruik van witte vullingen kwaad kan voor uw gezondheid.

Maak een afspraak

Heeft u last van een gaatje in uw tand of kies? Laat u daar niet door belemmeren. Wij bespreken samen met u de mogelijkheden. Neem contact op met onze tandartspraktijk:

Maandag 08:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 17:00
Woensdag 08:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 16:00