Vrouw wordt met haar slechte gewoontes geholpen bij mondhygiënist tijdens een behandeling en kijkt in de spiegel terwijl ze op de behandelbank ligt

5 Slechte gewoontes die uw gebit beschadigen

We hebben gedurende de jaren allerlei gewoontes ontwikkeld, om met stress om te gaan, energie te besparen of door iemand na te doen. Vaak heeft u het niet door en zijn deze gewoontes er zomaar ingeslopen. In deze blog bespreken we een aantal slechte gewoontes die schadelijk voor uw gebit kunnen zijn.

 

Op welke slechte gewoontes kunt u het beste letten?

Gewoontes kunnen zowel negatief als positief ervaren worden. Zo is het positief om elke ochtend en avond uw tanden te poetsen voor twee minuten lang. Een negatief voorbeeld kan bijvoorbeeld het bijten op uw nagels zijn. Om u wat meer inzicht te geven in uw negatieve gewoontes hebben wij er vijf op een rij gezet.

 

Te hard poetsen

Hoewel we aanmoedigen om tweemaal per dag uw gebit te poetsen voor 2 minuten per keer, is het ook belangrijk dat u dit op een verantwoorde manier doet. Door te hard met uw tandenborstel op uw gebit en tandvlees te drukken kunt u voor irritatie rondom het tandvlees, gevoelige tanden of gaatjes veroorzaken. Leg niet te veel druk op uw tanden en kijk goed of de haren van uw tandenborstel naar buiten staan. Dat is een teken dat u te hard poetst.

 

Tandenknarsen

Tandenknarsen (bruxisme) is een gewoonte wat vaak ‘s nachts voorkomt bij mensen. De kiezen en tanden staan stevig op elkaar en schuiven naar voren en achteren. Dit kan gevolgen als gebitsslijtage, het breken van vullingen of kaakklachten veroorzaken. Omdat dit grotendeels onbewust gebeurt, is het mogelijk een bitje te dragen tijdens uw slaap. Raadpleeg uw tandarts voor meer informatie.

 

Lees anders ook onze blog over tips bij het tandenknarsen.

 

Niet op alles kauwen

Herkent u dat? U bent druk aan het nadenken of u luistert erg aandachtig naar en u bent onbewust op een pen of potlood aan het kauwen. Ook het kauwen op ijsklontjes die in uw drankje zitten kan voor problemen zorgen, zoals het breken van vullingen. Probeer te kauwen op kauwgom als u van deze gewoonte af wil komen.

 

Uw gebit als gereedschap? Nee!

Het lijkt ideaal om uw gebit te gebruiken voor het openen van plastic verpakkingen, scheuren van kledinglabels of het openen van bierflesjes. Toch kan dit algehele schade aan uw gebit veroorzaken. Uw tanden en kiezen kunnen zelfs barsten of breken. Probeer het juiste gereedschap bij de hand te houden voor de taak die u wil uitvoeren.

 

Stop met nagelbijten

Nagelbijten ontstaat meestal door stress of spanning. Veel mensen bijten hun nagels en dit is niet alleen slecht voor de handen, maar ook voor de tanden. De tanden kunnen hierdoor langzaam afbreken en het glazuur wordt aangetast.

 

Lees hier meer over de gevolgen van nagelbijten.

 

Het poetsrondje om uw gebit goed te reinigen

Heeft u moeite om uw tanden goed te poetsen? Dan adviseren wij om het poetsrondje van het KNMT te volgen. Zo deelt u effectief uw twee minuten in per gedeelte in uw gebit. Door het poetsrondje goed uit te voeren maakt u efficiënt gebruik van uw elektrische tandenborstel.

 

Heeft u hulp nodig bij het goed schoonmaken van uw gebit?

Plan in dat geval een afspraak in bij uw mondhygiënist of tandarts. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0299 65 49 02 of door een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten

Twee vrouwen eten een appel om tanderosie te voorkomen
Nieuws

5 Tips om tanderosie te voorkomen

Drinkt u graag vruchtensappen, frisdrank, of af en toe een wijntje? Of eet u graag zuur fruit, zoals appels, kiwi’s of citrusvruchten? Dan is het