Het gebit van uw kind is belangrijk en daar om zit deze jongen in de behandestoel bij de tandarts terwijl zij hem helpen en een spiegel laten zien.

Waarom het gebit van uw kind een tandartsbezoek verdient 

Is het tijd om het gebit van uw kind onder de loep te nemen? We begrijpen dat uw kleintje misschien nog niet staat te springen om naar de tandarts te gaan. Een regelmatig tandartsbezoek is van groot belang, zelfs op jonge leeftijd. Hoe eerder het gebit wordt gecontroleerd, des te gemakkelijker is het om preventieve maatregelen te nemen en angst voor een bezoek aan de tandarts op latere leeftijd te voorkomen.

 

Vanaf welke leeftijd kunt u met uw kind naar de tandarts?

In principe adviseren wij ouders om hun kinderen vanaf 4 jaar mee te nemen naar de tandarts voor een controle. Wanneer nieuwsgierige kinderen al eerder willen meegaan, raden wij dat zeker aan! Op dat moment kunnen ze kort in de tandartsstoel liggen om aan het idee te wennen. Voordat u naar het eerste bezoek komt, is het belangrijk om uw kind alvast uit te leggen wat de tandarts doet.

 

Welke voorbereiding kunt u als ouder doen?

Voorafgaand aan uw afspraak bij de tandarts, is het van belang dat u als ouder vertelt dat een bezoek aan de tandarts heel nuttig en belangrijk is. Tijdens het bezoek gaan we er samen voor zorgen dat alles heel plezierig voor uw kind verloopt. Het is essentieel dat u uw eigen angst voor de tandarts (indien van toepassing) buiten de deur laat en de tandartsafspraken voor uw kind leuk maakt. Als u merkt dat u het moeilijk vindt om uw eigen ongemak of angst te verbergen, is het wellicht beter om niet zelf mee te gaan naar de tandarts. In dat geval kan een ander familielid meegaan.

 

Hoe ziet een tandartsbehandeling voor kinderen eruit ?

Bij een tandartsbezoek voor kinderen ligt de nadruk doorgaans op preventie. Voorlichting speelt een essentiële rol tijdens deze bezoeken, waarbij onder andere poetsinstructies worden gegeven. Het gebit van het kind wordt gecontroleerd op cariës (gaatjes) en eventuele andere afwijkingen worden in een vroeg stadium ontdekt. Bij jonge kinderen vormen gaatjes het meest voorkomende probleem. Als cariës niet tijdig wordt behandeld, kan het pijnklachten geven en, bij verwaarlozing, tot ernstige problemen leiden

 

Hoe poetst u het gebit van uw kind (na)?

Kinderen hebben verschillende voorkeuren als het gaat om tandenpoetsen. Sommigen willen graag zelf poetsen. Dit kunt u als ouder alleen maar aanmoedigen! Maar kinderen tot ongeveer 10 jaar kunnen hun tanden meestal nog niet grondig genoeg poetsen. Daarom is het nodig om hun gebit na te poetsen. Dit benadrukt tevens het belang van dagelijkse mondverzorging en het helpt om van tandenpoetsen een gewoonte te maken.

 

Ook na het 10e jaar blijft begeleiding en controle bij het tandenpoetsen belangrijk. We raden aan om tweemaal daags gedurende twee minuten de tanden te poetsen, ’s ochtends vóór het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.

 

Daarnaast adviseren wij om naast het tandartsbezoek ook een afspraak te maken bij een van onze mondhygiënisten. Zij kunnen uw kind begeleiden bij het correct poetsen en met behulp van een kleurstof op een speelse manier aantonen waar in de mond extra aandacht nodig is. Dit motiveert kinderen om deze gebieden zelf beter te poetsen en hun gebit gezond te houden. Alle afspraken bij de mondhygiënist en tandarts zijn tot 18 jaar gedekt door de basisverzekering.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Dan kunt u klikken op ons contactformulier, bellen naar 0299 65 49 02 of een mail sturen naar onze inbox via info@tpmonnickendam.nl Wij helpen u graag verder.

Lees meer berichten

Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.
Nieuws

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke