Meneer is aan het nagelbijten maar moet uitkijken voor zijn tanden

Bent u een nagelbijter? Let dan goed op uw tanden!

Naast neuspeuteren is het bijten op de nagels (onychofagie) een veel voorkomende gewoonte van mensen. Dit is te koppelen aan stress of verveling. Ook is het wel zo gemakkelijk om even snel op die manier uw nagel bij te werken. Maar welke gevolgen heeft dit voor uw tanden? In deze blog gaan we verder in op het effect van nagelbijten op het gebit.

 

Welke risico’s zitten er aan nagelbijten vast?

Nagelbijten is niet alleen slecht voor uw handen, maar ook voor uw tanden. Toch verschilt dit enorm tussen mensen die af en toe nagelbijten en mensen die dat dagelijks doen. In beide gevallen kan het leiden tot afbraak van minuscule stukjes tand en slijtage aan de tanden. Het zorgt er namelijk voor dat uw glazuur wordt aangetast en dat uw tanden, na langdurig bijten, worden afgebroken. Doordat uw nagels van nature hard zijn, komt er een behoorlijke kracht op uw voortanden terecht. Deze klappen op elkaar bij het afbijten van uw nagel.

 

Welke gevolgen heeft langdurig nagelbijten voor uw mond en gebit?

Naast de gevolgen voor onze nagels en vingers, kan het nagelbijten ook nadelige effecten hebben voor uw mondgezondheid. Wij zetten een aantal nadelige gevolgen van nagelbijten voor u op een rij:

 

1. Nagelbijten is onhygiënisch

Nagelbijten is onhygiënisch en kan infecties in de mond veroorzaken. Er zitten bacteriën onder de nagels die in de mond terechtkomen. Uit onderzoek is gebleken dat nagelbijters meer darmbacteriën in de mond hebben dan niet-bijters. Dit kan leiden tot problemen met hun spijsvertering. Tot slot kan het doorslikken van de nagels voor maagproblemen zorgen.

 

2. Nagelbijten zorgt voor slijtage van de tanden

Het bijten van de nagels zorgt voor extra slijtage aan uw tanden. Enige slijtage is normaal, maar het slijtageproces wordt door nagelbijten versneld. Door slijtage worden de tanden korter en kunnen er stukjes afbreken.

 

3. Nagelbijten kan voor problemen met een retentiespalk zorgen

Heeft u een beugel gehad en daarna een retentiespalk achter de tanden gekregen? Dan kan het bijten van uw nagels voor problemen zorgen. Het kan voorkomen dat uw retentiespalk hierbij wordt beschadigd of loskomt.

 

Hoe kunt u stoppen met nagelbijten?

Om het nagelbijten tegen te gaan kunt u gebruik maken van verschillende middelen. Denk bijvoorbeeld aan een gebitsbeschermer of anti-nagelbijt-lak. Dit helpt om verdere tandschade aan uw gebit te voorkomen. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat uw nagels kort blijven. Komt het nagelbijten door de stress? Probeer dan uw stress aan te pakken met behulp van ontspanningsoefeningen of zorg voor afleiding.

 

Herkent u zich in de bovenstaande gewoonte of heeft u door het nagelbijten een tand afgebroken?

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of het contactformulier op onze website in te vullen. Wij zorgen ervoor dat uw gebit weer in topconditie is.

Lees meer berichten

Vrouw heeft last van stress
Nieuws

Stress? Let dan goed op uw mondgezondheid!

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving en kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook