Mondhygiëniste werkt aan het tandvlees van een patiënt die in de stoel ligt.

Wat voor nut heeft uw tandvlees?

Wie houdt er nu niet van een stralende glimlach? Naast het hebben van mooie witte tanden is er toch een belangrijk aspect van de mondgezondheid dat vaak over het hoofd wordt gezien: het tandvlees. Tandvlees is niet alleen maar een zacht weefsel dat uw tanden en kaakbot omringt. Het speelt ook een cruciale rol bij het behoud van een gezonde mond en bij het voorkomen van tandheelkundige problemen. Wij zullen hier in deze blog verder op ingaan.

 

De functie van uw tandvlees

Het tandvlees, ook wel gingiva genoemd, zit niet voor niets rond uw tanden en kiezen. Het fungeert als een barrière tussen de tanden en de rest van de mondholte, waardoor schadelijke stoffen niet kunnen doordringen tot de tanden. Dit is vooral belangrijk omdat bacteriën die zich in de mond bevinden, kunnen leiden tot tandbederf en andere aandoeningen. Is het gezond? Dan bent u minder vatbaar voor ontstekingen, tandbederf en tandverlies.

 

Verder heeft het ook een belangrijke esthetische functie. Gezond tandvlees heeft een roze kleur en een glad oppervlak, wat bijdraagt aan een mooie glimlach. Gezond tandvlees kan daardoor ook bijdragen aan een gezichtsuitdrukking die jonger lijkt. Bovendien zorgt het ervoor dat u niet snel last zult hebben van een slechte adem.

 

Tandvleesproblemen negeren? Doe het niet!

Als u het niet goed verzorgt, dan kunnen bacteriën en voedselresten een weg in en rondom uw tanden en kiezen vinden. Dit kan leiden tot ontstoken tandvlees dat er rood en gezwollen uit gaat zien en zelfs kan gaan bloeden. Dit is een serieuze zaak, aangezien dit tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden, waaronder tandverlies, parodontitis en zelfs hart- en vaatziekten.

 

Kortom, slecht onderhouden tandvlees kan ernstige gevolgen hebben voor uw algehele gezondheid. Het is daarom belangrijk om regelmatig de gezondheid te controleren om dit soort problemen te voorkomen. Heeft u een vermoeden dat uw tandvlees niet in orde is? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met uw tandarts.

 

Het tandvlees gezond houden

Gezond tandvlees is lichtroze van kleur en kan, door de aanwezigheid van meer pigment bij iemand met een donkere huidskleur, bruin of paars ogen. Om het gezond te houden is regelmatige mondhygiëne essentieel. Zorg ervoor dat er routine komt in het poetsen van uw tanden en het flossen van uw gebit. Let daarnaast ook op wat u eet. Een gezond dieet en het vermijden van tabaksproducten dragen allemaal bij aan het behoud van gezond tandvlees.

 

Wilt u weten hoe u uw gebit goed schoon houdt door te flossen, ragen of te stokeren? Bekijk dan de onderstaande video van het KNMT.

 

Heeft u last van tandvleesproblemen? Neem in dat geval contact op met uw tandarts of mondhygiënist.

Heeft u last van ontstoken tandvlees of terugtrekkend tandvlees? Dan kunt u in dat geval contact opnemen met uw tandarts of mondhygiënist. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0299 65 49 02 of door een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl. Wij helpen u graag verder!

Lees meer berichten

Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.
Nieuws

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke