Vrouw eet gezonde voedingsmiddelen

Gezonde en ongezonde voedingsmiddelen voor uw gebit

Een stralende glimlach begint met gezonde tanden, en gezonde tanden beginnen met een gezond dieet. Hoewel we allemaal weten dat suikers slecht zijn voor onze tanden, zijn er nog talloze voedingsmiddelen die ongezond zijn voor ons tandglazuur en tandvlees. Met de juiste voeding kunt u een gezond gebit behouden en tandproblemen voorkomen. Van calciumrijke zuivelproducten tot zure sapjes; we behandelen alle voedingsmiddelen die u wel of juist niet in uw dagelijkse dieet op kunt nemen om uw glimlach gezond en stralend te houden.

 

Ongezonde voedingsmiddelen om te vermijden

1. Fruitsappen

Fruitsappen bevatten over het algemeen veel (toegevoegde) suikers, die de bacteriën in uw mond omzetten in zuren die tandbederf in de hand werken. Vooral met sappen waar citrusvruchten aan toegevoegd zijn is het oppassen geblazen; citrusvruchten bevatten namelijk van nature al veel zuren die uw tandglazuur verzwakken. Als u toch sap wilt drinken, doe dit dan liefst door een rietje en drink daarna een aantal slokken water om uw speeksel te neutraliseren.

 

2. Alcohol

Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel (gefermenteerde) suikers en zoals we al eerder hebben vastgesteld is dit niet goed voor uw tandglazuur. Vooral met zure alcoholsoorten, zoals witte wijn, dient u extra voorzichtig te zijn. Deze maken uw tanden poreuzer, gevoeliger en zorgen ervoor dat ze sneller verkleuren. Rode wijn is minder zuur, maar zorgt wel voor een grotere kans op verkleuringen. Drinkt u toch graag een glaasje alcohol? Drink dan tussendoor extra water; niet alleen goed voor uw tanden!

 

Gezonde etenswaren voor uw mondgezondheid

1. Vezelrijke voedingsmiddelen

Als u uw mondgezondheid wilt stimuleren, doet u er goed aan om vezelrijke producten aan uw eetpatroon toe te voegen. Vezels zijn namelijk niet alleen belangrijk voor uw darmen, maar helpen tijdens het kauwen ook om uw speekselproductie te stimuleren. Speeksel zorgt op zijn beurt weer voor belangrijke mineralen en enzymen die helpen beschermen tegen tandbederf en gaatjes (cariës).

 

Vezelrijke voeding kan bestaan uit diverse groenten, (gedroogd) fruit en granen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bonen, spruitjes en erwten
  • Dadels en rozijnen
  • Bananen en appels
  • Zemelen en bruine/zilvervlies rijst
  • Volkoren pasta of graanproducten

Naast vezels bevatten volkoren granen B-vitamines en ijzer, die het tandvlees ondersteunen.

 

2. Calciumrijke voedingsmiddelen

Calcium zorgt voor sterke botten en tanden. De bekendste bron van calcium is melkproducten. Of u volle of magere melkproducten nuttigt, maakt voor het calciumgehalte niet uit. Let er wel altijd op dat u ongezoete producten kiest; de suikers zijn immers weer slecht voor uw tanden.

 

Behalve in melkproducten vindt u ook calcium in broccoli, paksoi, amandelen en paranoten. Ook zalm bevat calcium en tevens vitamine D, wat dan weer goed is voor uw tandvlees.

 

Heeft u nog vragen over voeding voor uw gebit?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Of twijfelt u of uw dagelijkse dieet uw mondgezondheid beïnvloedt? Onze tandartsen en mondhygiënisten beantwoorden graag al uw vragen. Neem contact met ons op voor een afspraak door te bellen naar 0299 65 49 02 of een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten

Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.
Nieuws

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke