Vrouw gaat haar mond spoelen met water dat ze uit de kraan in haar keuken haalt

Uw mond spoelen na het tandenpoetsen: goed of slecht?

U heeft netjes uw tanden twee minuten gepoetst met fluoridetandpasta en spoelt uw tandenborstel af onder de kraan. Spoelt u vervolgens uw mond met water? Als het antwoord ja is, dan loopt u juist meer risico op tandbederf. In deze blog leggen wij u uit waarom dat zo is.

 

Waarom spoelen we onze mond na het tandenpoetsen?

De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat. Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen.

 

Het is belangrijk om het drinken wel bij water te houden en niet bij andere drankjes als frisdrank en melk. Hier zitten suikers in die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren, die het tandglazuur aantasten. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Hoe verzorgt u uw gebit optimaal?

De gouden regel is om twee keer per dag te poetsen, één keer in de ochtend en één keer ‘s avonds voor het slapen gaan, bij voorkeur met een elektrische of sonische tandenborstel.

Daarnaast blijft het belangrijk om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te houden. Dit kan door middel van flossen of ragen met een rager of softpick. Na het poetsen is het belangrijk om overtollige tandpasta uit te spugen, maar uw mond dus niet te spoelen met water.

 

Alternatieven voor het spoelen van uw mond met water na het tandenpoetsen

U wilt natuurlijk niet het laagje fluoride van uw gebit wegspoelen. Gelukkig bestaan er alternatieve methodes die ervoor zorgen dat uw tanden goed beschermd blijven. Zo is het mogelijk om een kleine hoeveelheid water in uw mond te nemen en dit te mixen met de restjes tandpasta. Beweeg het mixje heen en weer in uw mond en spuug dat vervolgens uit. U kunt uw gebit ook naspoelen met mondwater waar fluoride in zit. Kies dan wel een mondwater waar geen alcohol in zit.

 

Heeft u hulp nodig bij het onderhouden van uw mondgezondheid?

Plan dan een afspraak in bij onze mondhygiëniste of preventie-assistenten. Zij zullen u verder adviseren en helpen bij het schoonhouden van uw gebit. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 299 65 49 02 of door een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten

Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.
Nieuws

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke