Mevrouw is wat ouder en moet haar gebit goed verzorgen

Hoe houdt u uw gebit gezond als u ouder wordt?

Ouder worden komt met gebreken. Een bekend gezegde, dat inderdaad voor velen van ons geldt. Sommige ouderen krijgen te maken met een slechte mondgezondheid en verlies van kiezen of tanden. En dat kan weer leiden tot allerlei andere klachten. In dit artikel vertellen we u meer over het belang van goede mondzorg op oudere leeftijd en geven we u tips om uw mondgezondheid op peil te houden. 

 

Problemen met het gebit die op latere leeftijd kunnen ontstaan

Bijt- en kauwproblemen

Aandoeningen in de slijmvliezen, tandbederf en ontstekingen in het tandvlees zijn veelvoorkomende klachten bij ouderen. Wanneer uw mondgezondheid verslechtert, kan dit leiden tot  bijt- en kauwproblemen en tot vermindering van speekselafgifte, de zogenaamde droge mond.  Bijt- en kauwproblemen kunnen op lange termijn leiden tot ondergewicht omdat het eten bemoeilijkt wordt. Heeft u problemen met bijten of kauwen, neem dan contact op met uw tandarts. Hij kan de oorzaak achterhalen en samen met u het probleem oplossen.

 

Droge mond door medicijngebruik

Veel medicijnen hebben een droge mond als bijwerking . Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren aangestuurd worden. Speeksel is van belang om het gebit te beschermen tegen tanderosie. Een droge mond kan leiden tot afbraak van het tandglazuur. Dit is een beschermende laag rond uw tanden die de tanden beschermt tegen zuren. Wanneer het tandglazuur afbreekt, krijgen schimmels en bacteriën de kans om te settelen en heeft u meer kans op gaatjes. Bij een droge mond kunnen zich dus meer gebitsklachten ontwikkelen. Vaak ontstaan deze gebitsklachten pas na langdurig gebruik van medicijnen. Het is altijd verstandig om uw medicijngebruik te melden bij uw tandarts, zo weet hij waar hij op moet letten tijdens de controles.

 

Slecht passende prothese

Heeft u een kunstgebit of een prothese? Ook dan kunt u klachten ervaren. Wanneer een kunstgebit of gedeeltelijke prothese niet goed past, kan dit ontstekingen veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen veel ongemak veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts.

 

Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen als u wat ouder bent?

  1. Voorkom een droge mond

    Speeksel is heel belangrijk voor het gebit. Het zorgt er ook voor dat u uw wangen en tong beter kunt bewegen, en daarnaast helpt het met slikken. Veel mensen vinden speeksel onsmakelijk terwijl het juist een reinigende werking heeft op het gebit.Om uw mond gezond te houden is het dus belangrijk om de speekselafgifte te stimuleren, hiermee kunt u de gevolgen van een droge mond deels voorkomen.

  2. Schenk aandacht aan uw gebit

    We weten allemaal dat het belangrijk is om uw tanden twee keer per dag te poetsen. Naast poetsen, is het ook belangrijk om te flossen of een ragertje te gebruiken. Blijf ook op halfjaarlijkse controles gaan. Mochten er problemen zijn met uw gebit, dan worden deze op tijd gezien door de tandarts en kan er gelijk een behandeling gestart worden.

 

Wilt u weten wat de tandarts voor u kan betekenen? Of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op. U kunt ons ook bellen via 0299 65 49 02 of een mail sturen naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten

Een mondhygiënist reinigt het gebit van de patiënt die op de behandelstoel ligt.
Nieuws

Waarom naar de mondhygiënist?

Een gezond gebit ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft ook nog eens grote gevolgen voor onze algehele gezondheid. Wist u dat wereldwijd

Een patiënt ligt op een behandelstoel. De tandarts zit naast haar en geeft uitleg over tandenpoetsen. De tandarts heeft een tandenborstel in haar hand en de patiënt heeft een spiegel in haar hand.
Nieuws

Naar bed zonder tandenpoetsen

Het gebit is vaak het eerste wat mensen aan u zien. Dus het is cruciaal om uw glimlach gezond te houden door consistent uw tanden