Vrouw kijkt in de spiegel en heeft last van kaakpijn

Oorzaken van kaakpijn en tips om dit te voorkomen

Hoewel kaakpijn minder vaak voorkomt dan kiespijn, kan het net zo vervelend zijn. Kaakpijn, ook wel pijn in de kaakgewrichten genoemd, kan het vermogen om te eten en drinken sterk beïnvloeden. De meeste gevallen van kaakgewrichtspijn worden veroorzaakt door afwijkingen of verwondingen aan de kaakgewrichten, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. In deze blog bespreken we de oorzaken van kaakpijn, mogelijke oplossingen en de rol van de tandarts bij de behandeling van kaakpijn.

 

Oorzaken van kaakpijn

Kaakpijn is een veelvoorkomende klacht die een aanzienlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven. De oorzaken van kaakpijn zijn divers en kunnen variëren van aandoeningen aan de kaakgewrichten tot tandproblemen en zelfs hoofdpijn. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van de pijn te identificeren om effectieve behandelingen te kunnen toepassen.

 

1. Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

De meest voorkomende oorzaak van kaakpijn is TMD. Dit houdt in dat de temporomandibulaire gewrichten, de scharnierverbindingen aan beide zijden van de kaak, niet goed functioneren. Omdat deze gewrichten dicht bij de oren liggen, kan de pijn soms ook in het oor worden gevoeld. TMD kan ontstaan door letsel aan het kaakgewricht of overbelasting van de kaakspieren.

 

2. Clusterhoofdpijnen

Clusterhoofdpijn is een zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn die zich achter of rond de ogen bevindt. Soms kan deze pijn uitstralen naar de kaak. Omgekeerd kan kaakpijn ook naar het hoofd uitstralen, wat resulteert in een zeurende pijn in zowel de kaak als het oor.

 

3. Sinus hoofdpijn

De sinussen zijn holtes in het gezicht, waarvan er vier aan elke kant van het aangezicht zitten. De kaaksinus bevindt zich onder de ogen, dicht bij de tandwortels. Wanneer deze sinussen ontstoken raken, kan de druk op de kaakgewrichten pijn veroorzaken die uitstraalt naar de kaak en het oor. Sinushoofdpijn gaat vaak gepaard met symptomen zoals een verstopte neus, hoesten, koorts en vermoeidheid.

 

4. Tandpijn

Ernstige tandinfecties, zoals tandabcessen, kunnen pijn veroorzaken die naar de kaak stralen. Dit kan leiden tot eenzijdige kaakpijn, afhankelijk van de geïnfecteerde tand. Bovendien kan tandenknarsen (bruxisme) leiden tot klachten aan het kaakgewricht en plotselinge pijn aan een kant van de kaak.

 

5. Trigeminus neuralgie (aangezichtspijn)

Aangezichtspijn veroorzaakt korte, intense pijnaanvallen in het gezicht door prikkels zoals praten, eten of aanraken. Deze aanvallen kunnen ook ernstige kaakpijn veroorzaken, die soms plotseling optreedt aan een kant van de kaak.

 

Hoe kunt u kaakpijn het beste voorkomen?

Hoewel het niet mogelijk is om kaakpijn volledig te vermijden, kunt u wel de kans op het ontwikkelen ervan verkleinen. Hier zijn enkele tips om kaakpijn te voorkomen:

 

1. Verminder stress.

Kaakgewrichtsklachten kunnen ook een gevolg zijn van stress. Door het gebruik van stress verlichtende technieken kunnen klemmende en pijnlijke kaken verminderd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoga, meditatie en spirituele sessies.

 

2. Vermijd ‘taai’ voedsel

Taai, hard of crunchy voedsel belast uw kaakgewrichten en kan leiden tot kaakpijn op een later moment. Vermijd voedsel zoals appels, taai vlees, kauwgom en ijs om te voorkomen dat de pijn in kaak erger wordt.

 

3. Pas uw eetgewoonten aan

Probeer om kleinere hoeveelheden per keer te eten. Zo hoeft u uw mond ook niet wijd te openen en komt er minder druk op uw kaakgewricht te staan. Probeer daarnaast ook regelmatig tussen links en rechts te kauwen.

 

Wat kan de tandarts betekenen in het geval van ernstige kaakpijn?

Bij aanhoudende pijn is het verstandig om de kaak te laten bekijken door de tandarts. De tandarts kan dan een betere diagnose vaststellen door te luisteren naar en te voelen aan uw kaak, wanneer u de mond opent of sluit; de beweging van de kaak te observeren en kijken hoe ver u de mond kan openen; de gebieden rondom uw kaak te inspecteren en nalopen op pijn en/of ongemakkelijkheden.

 

Als uw tandarts een probleem vermoedt, dan kan de tandarts het volgende uitvoeren:

Röntgenfoto’s maken van uw tanden en kaak. Een CT scan maken om gedetailleerde weergave van uw botten en gewrichten in kaart te brengen. Een doorverwijzing opstellen voor een MRI scan om problemen met de kaak en omliggende gebieden helder(der) te krijgen.

 

Neem contact op als u last heeft van kaakpijn

Heeft u last van kaakpijn en blijft deze pijn aanhouden? Dan kunt u het beste een afspraak bij ons inplannen. U kunt bellen naar 0299 65 49 02, een mail sturen naar info@tpmonnickendam.nl of door contact met ons op te nemen via de website. Wij proberen u zo spoedig mogelijk te helpen.

Lees meer berichten

Vrouw heeft last van stress
Nieuws

Stress? Let dan goed op uw mondgezondheid!

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving en kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook