mevrouw heeft een gebitsbeschermer in haar handen

Gebitsbeschermer in de sport: een noodzaak voor veiligheid

De deelname aan sporten met intensief lichaamscontact, zoals boksen, kickboksen, MMA, hockey, rugby, waterpolo en wielrennen, is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Deze groei heeft echter ook geleid tot een stijging van het aantal letsel incidenten. Ongeveer 35% van alle onopzettelijke verwondingen bij kinderen en jongvolwassenen vindt plaats tijdens het sporten. Hiervan heeft een aanzienlijk deel betrekking op het gezicht. Dergelijke verwondingen kunnen blijvende schade aan het gebit of gezicht veroorzaken en vereisen vaak medische behandeling. Uit onderzoek blijkt dat atleten zonder gebitsbeschermer 60 keer meer kans hebben op gebitsletsel.

 

Wat is een gebitsbeschermer?

Gebitsbeschermers, ook wel mondbeschermers genoemd, worden gedragen over de bovenste rij tanden om mondletsel te voorkomen. Ze beschermen tegen gebroken tanden, afgesneden lippen en andere schade aan de mond. Daarnaast helpen ze een klap in het gezicht op te vangen, waardoor het risico op verwondingen aan lippen, tong, gezicht of kaak wordt verminderd.

 

Waarom een gebitsbeschermer gebruiken?

Hoewel een gebitsbeschermer klein en eenvoudig lijkt, biedt het aanzienlijke bescherming voor een groot deel van het hoofd. Door een bitje te dragen, beschermt u niet alleen uw tanden, maar ook uw kaak en de binnenkant van uw mond, inclusief wangen en tandvlees. Tanden zijn bijzonder kwetsbaar en kunnen gemakkelijk losraken bij een kleine impact. Een standaard gebitsbeschermer bedekt zowel de boventanden als het tandvlees, en biedt zo ook bescherming aan de ondertanden.

Mondbescherming helpt tevens de kaak te stabiliseren door de kaken bij elkaar te houden. Het bijten op een bitje versterkt de kaak en vermindert de beweging van de kaak bij contact, waardoor de kans op letsel afneemt. Zonder bitje kunnen de boven- en ondertanden op elkaar klappen bij een stoot, wat de kaak kwetsbaar maakt. Zelfs bij lichte training of sparren is het essentieel om een bitje te dragen om de kaak te beschermen.

Daarnaast voorkomt een bitje dat u op uw wang bijt, waardoor scheurwonden in de mond worden vermeden. Het fungeert als een kussen tussen de tanden en de binnenkant van de wangen en lippen, wat snijwonden door tanden bij een impact voorkomt. Een ander voordeel is dat een bitje het tandvlees beschermt tegen directe stoten of onverwachte druk, wat irritatie en overgevoeligheid helpt voorkomen.

 

Soorten gebitsbeschermers

Er zijn drie hoofdtypen gebitsbeschermers, waarvan er twee in de winkel verkrijgbaar zijn. Een tandarts kan helpen bij het kiezen van de juiste beschermer. Het is belangrijk dat de mondbeschermer flexibel, scheurvast en comfortabel is, en dat de pasvorm de spraak of ademhaling niet beperkt.

  1. Op maat gemaakte gebitsbeschermers
    Deze gebitsbeschermers worden speciaal ontworpen naar de pasvorm van uw gebit. Ze bieden het meeste comfort en de beste bescherming. Een tandarts maakt een afdruk van uw gebit en een tandtechnisch laboratorium vervaardigt de gebitsbeschermer. Dit type is vooral populair bij professionele atleten.
  2. Kook en bijt gebitsbeschermers
    Deze mondbeschermers zijn te koop bij sportwinkels, drogisterijen en online. Hoewel ze minder goed passen dan op maat gemaakte beschermers, zijn ze een betaalbaar alternatief. Na het koken in water worden ze zacht en kunnen ze in de mond worden gevormd. Het is essentieel om de instructies goed op te volgen om een goede pasvorm te krijgen. Desondanks bieden ze minder bescherming dan op maat gemaakte gebitsbeschermers.

 

Heeft uw gebit schade opgelopen tijdens het sporten?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag om uw gebit weer in goede conditie terug te krijgen. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of door contact met ons op te nemen via de website.

Lees meer berichten