Vrouw heeft last van stress

Stress? Let dan goed op uw mondgezondheid!

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving en kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook een aanzienlijke invloed kan hebben op de mondgezondheid, waaronder tand- en kiespijn. In deze blog onderzoeken we hoe stress deze pijn kan veroorzaken en wat u kunt doen om het te voorkomen.

 

Stress, tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme)

Bruxisme, beter bekend als tandenknarsen, is een aandoening waarbij men onbewust de tanden knarst of klemt, vaak ’s nachts. Stress is een van de belangrijkste oorzaken van bruxisme. Wanneer iemand gestrest is, kan dit leiden tot spierspanning in de kaak, wat resulteert in tandenknarsen. Enkele manieren waarop dit invloed kan hebben op bruxisme zijn:

 

Verhoogde spierspanning

Stress leidt vaak tot verhoogde spierspanning in het lichaam, inclusief de kaakspieren. Deze spanning kan ’s nachts onbewust leiden tot het knarsen of klemmen van de tanden.

 

Hormoonproductie

Tijdens stressvolle periodes produceert het lichaam hogere niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen bijdragen aan het activeren van spiergroepen, waaronder de spieren die verantwoordelijk zijn voor het knarsen van de tanden​.

 

Slaapstoornissen

Stress kan ook slaapstoornissen veroorzaken, zoals slapeloosheid of onrustige slaap. Deze stoornissen kunnen de incidentie van bruxisme tijdens de slaap verhogen, omdat het lichaam onder stressvolle omstandigheden de neiging heeft om spanning vast te houden​.

 

Gedragsfactoren

Mensen die gestrest zijn, kunnen ook gedragsmatige gewoonten ontwikkelen zoals nagelbijten, kauwen op pennen of ander niet-voedsel materiaal, wat de neiging tot tandenknarsen kan versterken. Deze gewoonten kunnen overdag stress verminderen maar leiden tot nachtelijk knarsen.

 

Stress en Tandvleesproblemen

Het is inmiddels bekend dat stress impact heeft op de algemene gezondheid en ook kan bijdragen aan hartziekten, obesitas en mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie. Wat minder bekend is, is dat stress ook een negatief effect heeft op de mondgezondheid. Het kan zorgen voor een slechte adem, tandvleesaandoeningen en leiden tot mondzweren.

 

Minimaliseer het effect van stress op uw mondgezondheid

Hoewel u stress soms niet helemaal kunt ontlopen, is het mogelijk om daar wel zo veel mogelijk invloed op uit te oefenen. Zo loopt u minder kans om last te krijgen van de bovenstaande aandoeningen. Enkele manieren om voor een goede mondgezondheid te zorgen zijn:

 

Leefstijlveranderingen

Onder invloed van stress maken mensen vaak minder gezonde keuzes, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam. Het verminderen van de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, evenals het vermijden van alcohol, kan de mondgezondheid sterk verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met roken, omdat dit de mond uitdroogt en tandplakvorming bevordert.

 

Fysieke activiteit

Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit een effectieve manier is om stress te verminderen. Regelmatig bewegen, zoals yoga in combinatie met ademhalingsoefeningen, kan de productie van endorfine stimuleren, waardoor men beter met stressvolle situaties en emoties kan omgaan.

 

Een goede mondverzorgingsroutine

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor het voorkomen van mondproblemen. Dit houdt in dat u regelmatig moet poetsen en interdentaal reinigen met een tandpasta zonder agressieve stoffen zoals sodium lauryl sulfate (SLS), die in verband wordt gebracht met het veroorzaken van mondzweren.

 

Drink voldoende water

Stress kan door de ‘vecht-of-vlucht’-reactie leiden tot uitdroging, wat een droge mond en een slechte adem veroorzaakt. Door voldoende water te drinken, blijft het lichaam goed gehydrateerd en wordt de kans op een droge mond verminderd.

 

Heeft u last van uw tandvlees of merkt u dat u tandenknarst door stress?

Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder door deze problemen te verhelpen. U kunt met ons in contact komen door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of een afspraak in te plannen via de website. Wij helpen u graag zo spoedig mogelijk verder.

Lees meer berichten

patiënt kijkt met tandarts mee op scherm om te kijken hoe ze kiespijn tijdens de feestdagen kan voorkomen.
Nieuws

Zo voorkomt u kiespijn tijdens de feestdagen!

De feestelijke decembermaand staat voor de deur, een tijd vol gezelligheid en heerlijk eten! Van pepernoten en kerstkransjes tot oliebollen en kerststollen. De verleiding is