Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke rol in de mondgezondheid van uw kind. In deze blog onderzoeken we hoe borstvoeding de mondgezondheid van uw kind beïnvloedt.

 

Speekselproductie

‘s Avonds en ‘s nachts wordt er door uw kind minder speeksel geproduceerd. Een kind dat ‘s nachts borstvoeding uit de borst van de moeder krijgt, produceert meer speeksel. Speeksel heeft de eigenschap dat het bacteriën kan bestrijden en dat het zuren neutraliseert. Dit zijn factoren die voor tandbederf kunnen zorgen. Tandbederf wordt dus tegengegaan door de productie van speeksel.

Drinktechniek bij borstvoeding

Als uw kind aan de borst aan het drinken is, komt de borstvoeding ook niet direct tegen het gebit aan. De tepel ligt tijdens het drinken achterin de mond, waardoor de melk dus ook achterin de mond terechtkomt. Hierna wordt het gelijk doorgeslikt door het kind. De melk komt dus niet bij het gebit en kan dus ook niet voor tandbederf zorgen. Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk dat moeder comfortabel zit en dat kind rustig kan drinken.

Evolutie

Ook als er naar de evolutie gekeken wordt, zou het niet logisch zijn dat moedermelk het melkgebit van kinderen zou beschadigen. In de oertijd waren kinderen met een slecht of rottend gebit immers een makkelijk slachtoffer van honger en gewichtsverlies. Vroeger was het meeste voedsel dat mensen aten rauw en weinig bewerkt. Een mens had dus een goed stel tanden nodig om te kunnen eten en dus te overleven.

 

Flesvoeding en borstvoeding

Volgens een onderzoek gepubliceerd in mBio delen baby’s die flesvoeding krijgen meer van het orale microbioom (bacteriën) van hun moeder dan baby’s die alleen borstvoeding krijgen. Doordat een kind meer orale microbiomen in de mond heeft, wordt de kans op ziektes later in het leven verhoogd. Door borstvoeding te geven, zijn er veel minder van deze bacteriën en wordt de kans op zietes in het latere leven dus verkleind.

 

Mondverzorging

Op het moment dat uw kind tandjes gaat krijgen, is het belangrijk om deze ook schoon te houden. Poets dagelijks de tandjes van uw kind om zo tandbederf tegen te gaan, zeker als ze beginnen met het eten van vast voedsel. Vanaf de tweede verjaardag wordt aangeraden om tweemaal daags de tanden van uw kind te poetsen.

 

Tandarts voor uw kind

Het is voor de ontwikkeling van een sterk en gezond gebit van belang om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts voor controle. Wij raden aan om dit te doen vanaf het doorkomen van het eerste tandje.

 

Wilt u een gezond gebit voor uw kind? Vraag een van onze tandartsen om advies. Neem contact met ons op door te bellen naar 0299 65 49 02, te mailen naar info@tpmonnickendam.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website.

Lees meer berichten

Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.
Nieuws

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke