Twee mensen die in bed liggen genieten van een goede nachtrust

Slechte nachtrust? Let dan goed op uw gebit!

Hoewel slapen in het teken van rust staat, geldt dat niet voor uw gebit. In uw gebit lopen gedurende uw slaap allerlei processen de hele nacht door. Bij veel mensen verlopen deze processen zonder problemen, maar bij een ander kan dat voor vervelende gebitsproblemen zorgen. In deze blog duiken we wat dieper in op de processen en hoe wij bij gebitsproblemen kunnen helpen.

 

Het gevolg van een slechte nachtrust op uw mondgezondheid

Op het moment dat u onvoldoende of verstoord slaapt, kan dit een nadelige invloed hebben op uw mondgezondheid. Zo loopt u meer risico op gebitsproblemen als gaatjes, tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Mensen met een slaapaandoening proberen vaak met open mond te slapen, wat kan resulteren in een droge mond. Op dat moment wordt er minder speeksel in de mond aangemaakt. Uit onderzoek van slaapexpert Dr. Joanne Choi, werkzaam bij de universiteit van Otago, blijkt dat mensen die met de mond open slapen een te lage pH-waarde hebben. Deze waarde is zo laag dat het vergeleken kan worden met het drinken van een glas frisdrank of eten van een sinaasappel voor het slapengaan.

 

Voordelen van een goede nachtrust voor de mondgezondheid:

Een goede nachtrust is cruciaal voor een goede mondhygiëne. Tijdens de slaap neemt de speekselproductie toe, waardoor zuren worden geneutraliseerd, voedseldeeltjes worden weggespoeld en het tandglazuur wordt versterkt. Bovendien vermindert voldoende slaap het stressniveau, wat tandenknarsen en klemmen, ook wel bruxisme genoemd, kan voorkomen en het risico op bacteriële infecties in de mond vermindert.

 

Andere voordelen aan een goede nachtrust:

  • Verbeterde geheugenfunctie
  • Verbeterde immuniteit
  • Verhoogde productiviteit en creativiteit
  • Beheer van stress
  • Gewichtsbehoud

 

De tandarts kan u helpen bij mondklachten

Maakt u zich zorgen over een van de genoemde problemen? Bespreek het gerust tijdens uw volgende tandartsafspraak. Samen gaan we aan de slag met een passend behandelplan voor uw situatie. Indien nodig kunnen we u doorverwijzen naar een specialist, zoals een kaakfysiotherapeut.

 

Last van gebitsproblemen na het slapen?

Dan is het verstandig om bij ons langs te komen voor een afspraak. Deze kunt u inplannen door het contactformulier op de website in te vullen, te bellen naar 0299 65 49 02 of een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten

Twee vrouwen eten een appel om tanderosie te voorkomen
Nieuws

5 Tips om tanderosie te voorkomen

Drinkt u graag vruchtensappen, frisdrank, of af en toe een wijntje? Of eet u graag zuur fruit, zoals appels, kiwi’s of citrusvruchten? Dan is het