Tandarts geeft uitleg over mondgezondheid bij kinderen.

3 handige tips voor de mondgezondheid bij kinderen

De mondgezondheid van kinderen gaat steeds verder achteruit. Uit onderzoek van Pharos blijkt dat vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud niet naar de tandarts gaat. Hierdoor blijven gaatjes onopgemerkt en dit kan in de toekomst voor vervelende klachten aan het gebit zorgen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Begin op tijd met de tandverzorging van uw kind

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren dat tandverzorging een belangrijk en dagelijks ritueel is. Om dit van jongs af aan te stimuleren, kunt u hier een leuk en positief moment van maken. Neem uw kind ook mee bij een bezoek aan de mondhygiënist en laat zien dat dit normaal is en niet eng hoeft te zijn. In een vroeg stadium kan de mondhygiënist samen met uw kind alle tanden tellen en laten zien hoe zij het beste kunnen poetsen.

 

Vergoeding vanuit de basis zorgverzekering

Tot 18 jaar worden alle tandarts- en mondhyhiënebezoeken vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Voor ouders is dit kosteloos, ongeacht het aantal bezoeken. Probeer hier daarom zoveel mogelijk gebruik van te maken en zorg ervoor dat uw kind regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaat. Zo waarborgt u de mondgezondheid van uw kind.

 

Tips waar u samen met uw kind mee aan de slag kunt gaan

Het is belangrijk dat u thuis aan de slag gaat om de mondgezondheid van uw kind te bevorderen.

 

Tip 1. Leer uw kind een mondzorgroutine aan

Vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken, adviseren wij om een afspraak bij de tandarts in te plannen voor controle. Het is ook belangrijk om bij het eerste tandje te beginnen met tandenpoetsen. Poets één keer per dag, voor het slapen gaan met een beetje fluoridetandpasta. Vanaf twee jaar poetst u ook ‘s ochtends de tandjes.

 

Tip 2. Gebruik een kindvriendelijke tandpasta

Naast een vast tandenpoetsroutine is het ook belangrijk om een tandpasta te kiezen die fluoride bevat en kindvriendelijk is. Dit soort tandpasta’s zijn vaak te vinden in verschillende kleuren en smaken, die voor kinderen aantrekkelijk zijn.

 

Tip 3. Beperk de eet- en drinkmomenten tot vijf keer

Gedurende de dag wordt het gebit van je kind voortdurend blootgesteld aan eten en drinken. Het is daarom belangrijk om dit aantal te beperken tot vijf momenten per dag: drie maaltijden en twee tussendoortjes. Zo houd je de mond van je kind gezond en in goede conditie!

 

Wilt u zelf een afspraak inplannen voor uw kind?

Dat kan natuurlijk! Wij helpen uw kind graag met het mooi en gezond houden van hun gebit. Daarnaast geven wij u en uw kind ook advies hoe de mondgezondheid het beste behouden kan worden. U kunt een afspraak met ons inplannen door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of op onze website het formulier op de contactpagina in te vullen.

Lees meer berichten

Vrouw zit in een stoel bij het raam en geeft haar kindje borstvoeding.
Nieuws

Tandbederf door borstvoeding: feit of fabel?

Borstvoeding wordt geprezen als het beste wat u uw kind kan geven. Het biedt essentiële voedingsstoffen en immunologische bescherming, maar het speelt ook een belangrijke