Vrouw in de behandelstoel krijgt hulp met elektrisch poetsen van de mondhygiënist.

Handmatig of elektrisch tandenpoetsen? Wat is de beste keuze?

Een veelgestelde vraag is: Wat is nu beter, handmatig uw tanden poetsen of met een elektrische tandenborstel? Als tandartspraktijk willen we graag onze visie delen, die wordt ondersteund door het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT). In deze blog leest u waarom de voorkeur uitgaat naar elektrisch tandenpoetsen. 

 

Waarom kunt u beter kiezen voor een elektrische tandenborstel?

Hoewel er niets mis mee is om uw tanden met een handtandenborstel te poetsen, levert de elektrische tandenborstel veel meer voordelen op. We hebben de voordelen voor u op een rijtje gezet:

 

Efficiëntere reiniging: 

Bij het poetsen met een gewone handtandenborstel is de beweging afhankelijk van de persoonlijke techniek van de gebruiker. Dit kan leiden tot ongelijkmatige reiniging en het missen van moeilijk bereikbare gebieden, vooral als de gebruiker niet de juiste poetstechniek hanteert. Deze techniek kunt u zien in de video in deze blog.

 

Extra functies: 

In tegenstelling tot elektrische tandenborstels hebben gewone handtandenborstels geen extra functies, zoals automatische timers en poetsdruksensoren. De extra functies bij een elektrische tandenborstel verhogen de effectiviteit van het tandenpoetsen.

 

De juiste poetsdruk hanteren:  

Mensen die met de hand poetsen, lopen meer kans om te hard te drukken op de tand en/of het tandvlees, wat kan leiden tot tandvleesproblemen en beschadiging van het tandglazuur. Dit gebeurt vaak omdat gebruikers de kracht van hun poetsbewegingen niet kunnen meten zoals bij elektrische tandenborstels.

 

Extra opties voor specifieke behoefen:

Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels met uiteenlopende kopmaten en borstelharen om aan specifieke behoeften te voldoen. Bij gewone handtandenborstels zijn de opties beperkter. Hierdoor kunt u misschien niet de meest geschikte tandenborstel vinden voor uw mondgezondheid.

 

Elektrisch tandenpoetsen vereist minder handmatige inspanning

Het voornaamste voordeel van elektrisch tandenpoetsen is de aanzienlijk hogere snelheid van de bewegingen. Hierdoor is er minder persoonlijke inzet vereist om uw tanden effectief te reinigen. U hoeft de borstel enkel nauwkeurig op de tand of kies te plaatsen, inclusief een stukje tandvlees, zonder de noodzaak van extra handmatige bewegingen. Door de roterende kleine borstel van elektrische tandenborstels kan tandplak beter verwijderd worden dan met een normale handtandenborstel.

 

Automatische timer en poetskrachtsensor

Veel elektrische tandenborstels zijn uitgerust met een automatische timer, waardoor u weet wanneer u twee minuten heeft gepoetst. Zoals hierboven beschreven zijn sommige elektrische tandenborstels voorzien van een poetskrachtsensor. Door deze sensor krijgt u automatisch een melding als u te hard poetst.

 

Het advies van de tandarts

Wij adviseren om te poetsen met een elektrische tandenborstel. Betekent dit dat u volledig beschermd bent? Nee, niet helemaal. Om uw gebit grondig te reinigen, is het ook noodzakelijk om dagelijks de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken. U kunt hiervoor verschillende hulpmiddelen gebruiken, zoals ragers, tandenstokers en flossdraad.

 

Bekijk deze video om te zien hoe u het beste een elektrische tandenborstel kunt gebruiken

 

Heeft u meer vragen over het poetsen van uw tanden?

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen. Wij zullen zo spoedig mogelijk u op weg helpen.

Lees meer berichten

Twee vrouwen eten een appel om tanderosie te voorkomen
Nieuws

5 Tips om tanderosie te voorkomen

Drinkt u graag vruchtensappen, frisdrank, of af en toe een wijntje? Of eet u graag zuur fruit, zoals appels, kiwi’s of citrusvruchten? Dan is het