Tandsteen: uw tandarts heeft u er vast wel eens op gewezen. Het voorkomen en verwijderen van tandsteen is belangrijk voor uw mondgezondheid. Maar weet u eigenlijk wat het precies is en hoe het ontstaat? Heeft iedereen last van tandsteen? En wat kunt u zelf doen om tandsteen te voorkomen? Allemaal goede vragen! Onze preventieassistente Nancy Schmidt geven u er graag antwoord op. Leest u snel verder?
Hoe ontstaat tandsteen?
Voordat we tandsteen kunnen uitleggen, starten we eerst bij tandplak. Bacteriën vormen in uw mond een laagje op uw tanden. Dit laagje ontstaat binnen 4-12 uur na het poetsen en ‘plakt’ als het ware aan uw gebit. Het plaklaagje zorgt vaak voor verkleuringen van uw gebit, maar kan ook gaatjes veroorzaken of uw tandvlees doen ontsteken.
Als de tandplak niet goed verwijderd wordt, blijft deze steeds steviger aan uw tanden plakken. Na verloop van tijd wordt de tandplak door verkalking keihard. Vanaf dat moment noemen we het tandsteen. U kunt dit niet meer zelf verwijderen en het zorgt vaak voor een slechte adem. Door tandsteen krijgt u makkelijker ontstoken, bloedend tandvlees.
Bij wie komt tandsteen voor?
In principe kan iedereen last krijgen van tandplak en tandsteen. Helaas is het niet volledig te voorkomen. Toch is het niet bij iedereen evenveel aanwezig. Dat is voor een groot deel te wijten aan onze leefstijl. Het eten en drinken van zetmeel- of suikerrijk voedsel zorgt bijvoorbeeld sneller voor meer tandplak. Maar ook roken is slecht voor uw mondgezondheid: het zorgt er niet alleen voor dat uw tanden geel verkleuren, maar roken heeft ook een negatieve invloed op uw speeksel.
Daarnaast kennen we nog 3 oorzaken waar we geen invloed op hebben:
- Uw leeftijd: ouder worden doen we allemaal. Naarmate u ouder wordt, wordt de kans op tandsteen groter. Dit komt omdat ons speeksel verandert en de stand van onze tanden vaak ook.
- De stand van uw tanden: tanden die wat scheef staan zijn vaak van nature wat ruwer en het is lastiger om alles te poetsen. Tandplak kan daardoor makkelijker achterblijven.
- De zuurgraad in uw mond: net als onze huid, heeft speeksel een eigen PH-waarde of zuurgraad. De graad kan bepalen hoeveel tandplak er wordt aangemaakt.
7 Tips om tandsteen te voorkomen:
- Drink genoeg water. Voldoende vocht zorgt voor een goede speekselproductie. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt uw gebit schoon te maken.
- Eet genoeg groenten. De vezels in de groenten ondersteunen uw mondflora.
- Eet minder suiker- en zetmeelrijk voedsel. Laat de frietjes en sapjes wat vaker staan. Niet alleen goed voor uw gebit, maar ook voor uw lijn!
- Gebruik speciale tandpasta. Een anti-tandsteen tandpasta kan helpen om het verkalken van tandplak en dus het ontstaan van tandsteen tegen te gaan. Vraag uw preventieassistente om advies bij het kiezen van een tandpasta.
- Vergeet de floss, ragers en stokers niet. Reinig ook na het tandenpoetsen het gebit goed. Zo verwijdert u achterbleven tandplak in hoekjes en randjes.
- Zorg voor minder stress. Stress kan uw speeksel negatief beïnvloeden, waardoor de reinigende werking vermindert.
- Bezoek uw tandarts! De laatste, maar zeker niet de minst belangrijke in dit rijtje. Een bezoekje aan uw preventieassistente kan bijdragen aan het onder controle krijgen van uw tandplak, met goede poets- en reinigingstips. Waar nodig kunnen zij de verkalkingen op uw tanden ook verwijderen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Heeft u vragen over tandplak of tandsteen? Of wilt u een afspraak maken met onze preventieassistente? Onze specialisten staan altijd voor u klaar om u van de juiste hulp te voorzien. Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website, door te bellen naar 0299 65 49 02 of een e-mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl.