Nancy Schmidt

Preventieassistent en tandartsassistent – Echte kindervriend

Nancy: “In 2019 wilde ik graag in een kleinschalige praktijk gaan werken, waar ik mijn liefde voor kinderen en mijn werk kon combineren. Zo ben ik bij Tandartspraktijk Monnickendam terecht gekomen. Ik mocht hier direct een cursus volgen voor preventieassistent. Omdat ik kinderen heel leuk vind en kinderen goed op mij reageren, ben ik nu preventieassistent voor kinderen geworden.”

 

Preventieassistent voor kinderen

“Het liefst zou ik alleen maar met kinderen en jongeren werken. Kinderen zijn namelijk lekker eerlijk en rechtdoorzee. Ze zeggen wanneer ze iets wel of niet leuk vinden en hebben geen oordeel. Bovendien komen de meeste kinderen al vrolijk binnen, waar ik zelf ook alleen maar vrolijker van kan worden.” 

“Ik behandel kinderen tussen de anderhalf en achttien jaar oud. Ik heb hiervoor mijn eigen behandelkamer, zodat de kinderen elke keer in een vertrouwde ruimte binnenkomen. Ook ben ik het eerste gezicht wat kinderen zien, zo schep ik een band met de kinderen en weten zij precies wie ze voor zich hebben.”

 

Kinderen hoeven bij mij niks en mogen alles

Kinderen moeten de kans kunnen krijgen om te kunnen wennen aan de tandarts en een band op te bouwen. Nancy stelt ze eerst op hun gemak. Kinderen mogen bij Nancy alles, maar hoeven niks. Mocht een kind een behandeling nodig hebben, dan wordt dit langzaam opgebouwd zodat het kind alle ruimte krijgt. Ook krijgen kinderen altijd een cadeautje als beloning, ook als Nancy helemaal niet in hun mond heeft gekeken. “Kinderen krijgen altijd iets leuks van mij, zoals een kleurplaat, tandenborstel of een leuk mondspiegeltje. Kinderen zijn hier ook meestal heel blij mee.”

 

Kindvriendelijke behandelingen

“Ik vraag aan elk kind hoe het met hem of haar gaat. Wanneer een kind vaker is geweest probeer ik ook echt dingen bij te houden en op te schrijven. Zo kan ik een leuk gesprek beginnen en gaat de spanning een beetje weg. Ik vraag bijvoorbeeld hoe het op hun school is, hoe het met voetbal gaat of met hun lievelingshuisdier.”

“Nadat ik een kort gesprekje heb gehad, vraag ik of het kind een zonnebril op wilt voor het felle licht. De meeste kinderen vinden dit erg leuk en vragen al om een zonnebril wanneer ze binnenlopen. Voordat ik in de mond ga kijken vraag ik nog een keer of het kind het goed vindt dat ik iets ga doen en aan kan geven als hij of zij iets niet prettig vindt. Dan stop ik meteen! Tijdens de controle of behandeling benader ik kinderen altijd op een positieve manier. Ik vraag bijvoorbeeld altijd hoe goed een kind gepoetst heeft en hoe het nog beter kan.”

 

De empathische preventieassistent

“Ik hoor vaak van patiënten en collega’s dat ik personen goed kan aanvoelen. Ik weet precies wanneer ik veel kan vertellen of juist niet, waar een patiënt behoefte aan heeft en wat de patiënt prettig vindt. Kinderen vinden dit ook erg fijn en zijn vaak verheugd om weer bij mij langs te komen. Dit vind ik een groot compliment. Het allerleukste wat ik te horen krijg is wanneer ouders binnenkomen en zeggen: ‘Mijn kind kon echt niet meer wachten, het liefst zou hij elke week naar de tandarts willen’.” 

Beschikbare dagen

Neem contact met mij op