Familie geniet van het ontbijt in het ochtend

Wat is beter, voor of na het ontbijt tandenpoetsen?

De één poetst zijn tanden voor het ontbijt, terwijl de ander dit juist na het ontbijt doet. Maar is het nou beter om juist vóór of ná het ontbijt uw tanden te poetsen?  Na het ontbijt poetsen klinkt een stuk logischer, omdat u daarmee die stukjes havermout dan tussen uw tanden wegpoetst. Maar is dat ook wel het geval?

 

Waarom tandenpoetsen?

Zoals u weet raden wij aan om twee keer per dag voor een volledige twee minuten uw tanden te poetsen. Zo zorgt u ervoor dat uw tanden goed schoon zijn. Zeker voor het slapengaan is het heel belangrijk om uw tanden te poetsen. U poetst namelijk alle viezigheid van die dag eraf. Tijdens het slapen produceert u namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën meer hun gang gaan en ontstekingen kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om ook het gedeelte tussen de tanden en het tandvlees schoon te houden. Zo zorgt u er ook voor dat er geen etensresten tussen uw tanden blijft zitten. Dit kunt u vervolgens doen door middel van flossen of het gebruik van ragertjes en stokers. Dit is minstens net zo belangrijk als het poetsen van uw tanden.

 

Tandenpoetsen of ontbijt overslaan?

Het lijkt zo makkelijk, tandenpoetsen in de ochtend overslaan. Het overslaan van het ontbijt en het tandenpoetsen in de ochtend is beiden eigenlijk een absolute no-go. Door ’s ochtend uw tanden te poetsen, wordt het gebit herstart om het voedsel van de aankomende dag te ontvangen en verwijdert het de bacteriën die ’s nachts in uw mond groeien. Deze bacillen zorgen voor ochtendadem en veranderen suikers in zuren (daarom is suiker slecht voor uw tanden).

Alles wat we eten, zoals ontbijtgranen en fruitige drankjes heeft effect op onze pH-waardes. Dit zorgt ervoor dat onze mond zuurder wordt. Poetsen op het moment dat onze mond op zijn zuurst is, zorgt ervoor dat het zuur nog dieper in de tanden terechtkomt. Door ’s ochtends voor het ontbijt uw tanden te poetsen blijft uw gebit langer gezond.

 

Waarom niet na het ontbijt tandenpoetsen?

Uit onderzoek van Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum te Groningen, is gebleken dat uw tanden licht kunnen beschadigen tijdens het poetsen na het drinken van vruchtensap of frisdrank. Door het drinken van dranken met een lage pH-waarden wordt namelijk uw tandglazuur tijdelijk verzwakt.

Verder geeft hij aan dat niet de tandenborstel, maar juist de tandpasta het glazuur kan beschadigen. In tandpasta zit namelijk een middel dat gele of bruine aanslag op uw tanden verwijderd. Maar zit hier te veel van dat middel in? Dan kunt u daarmee de beschermlaag beschadigen. Vraag daarom uw tandarts om advies welke tandpasta u het beste kunt gebruiken.

 

Wanneer moeten we dan tandenpoetsen?

Voor het ontbijt tandenpoetsen is technisch gezien beter voor het gebit, maar omdat de schade aan de tanden zo minimaal is, zou dit niet veel uit moeten maken. Voor mensen die grote hoeveelheden vruchtensap drinken of een sterk schurende tandpasta gebruiken is het wel een stuk verstandiger om voor het ontbijt uw tanden te poetsen.

In tandpasta zit ook fluoride, wat weer zorgt voor sterker glazuur. Dit verkleint de kans dat het gebit wordt aangetast zodra u sap of frisdrank drinkt. Dit houdt in dat na het poetsen uw gebit beter wordt beschermt tegen het ontbijt.

 

Advies over mondverzorging? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Monnickendam

Heeft u advies nodig over de juiste mondverzorging of het tandenpoetsen? Onze mondhygiënisten en tandartsen helpen u graag verder. Neem contact met ons op en wij adviseren u graag.

Lees meer berichten