Een vrouw die eet tijdens één van de zeven eet- en drinkmomenten.

7 eet- en drinkmomenten per dag voor een gezond gebit

Wilt u streven naar een gezonder gebit? Beperk dan uw eet- en drinkmomenten gedurende de dag. Veel voedingsmiddelen tasten namelijk het glazuur van uw tanden en kiezen aan. Op zichzelf is dat geen probleem. Uw gebit herstelt zich na verloop van tijd zelf. Het speeksel in uw gebit neutraliseert namelijk zuur en heeft een beschermende werking. Echter, bij voortdurende belasting van uw gebit krijgt het onvoldoende tijd om te herstellen. Het is daarom van belang dat u niet de hele dag door blijft eten of suikerrijke dranken consumeert.

 

De invloed van voedingsmiddelen op het gebit

Bijna alle voedingsmiddelen die wij eten en drinken bevatten suiker en zetmeel. Deze stoffen worden door bacteriën in uw mond omgezet in zuren, die op hun beurt gaatjes in uw gebit kunnen veroorzaken. Suikers zijn ruimschoots aanwezig in producten zoals snoep, koek en frisdrank, terwijl natuurlijke suikers ook voorkomen in fruit. Zetmeel vindt men in aardappelen, brood, pasta en peulvruchten. Indien u voedsel consumeert met een hoog gehalte aan suiker en zetmeel, vergroot u het risico op het ontwikkelen van gaatjes in uw tanden en kiezen.

 

Motivatie om maximaal 7 eet- en drinkmomenten vol te houden

Het is makkelijk om te zeggen dat u hiermee aan de slag wil gaan. Toch kan het voorkomen dat u na een paar weken uw nieuwe gewoonte alweer bent vergeten. Om uzelf op weg te helpen kunt u een eet- en drinkdagboek bijhouden, zodat u structuur aanbrengt en een reminder hebt wanneer u het beste kunt eten. Het kan zijn dat u even schrikt als u eerst bijhoudt hoeveel u nou op een dag eet en drinkt. Soms kunt u een dropje, pepermuntje of stukje fruit eten zonder hierbij na te denken. Wilt u uw eetmomenten bijhouden? Dan kan het onderstaande schema u hulp bieden.

 

Eetmomenten bijhouden

08.00 uur: ontbijt

10.00 uur: tussendoortje (stukje fruit)

13.00 uur: lunch

15.00 uur: tussendoortje

18.00 uur: avondeten

20.00 uur: koffie/thee en een tussendoortje

21:00 uur: laatste tussendoortje als u hier nog behoefte aan heeft.

 

Alternatieve voedingsmiddelen tijdens uw eet- en drinkmomenten?

U kunt er ook voor kiezen om suikervrije producten of lightproducten te kopen. Toch bent u daarmee niet geheel veilig. Vaak zitten er in deze producten zoetstoffen (suikervervangers) en lightproducten bevatten evenveel zuren als gewone producten. Als u deze verwerkt in uw eet- en drinkmomenten, dan loopt uw gebit alsnog risico. De kans op slijtage is dus even groot.

 

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak bij ons inplannen?

Neem dan contact met ons op via de website of bel naar 0299 65 49 02. U kunt ons ook per mail bereiken door een bericht te sturen naar info@tpmonnickendam.nl. Wij helpen u graag zo spoedig mogelijk verder.

Lees meer berichten