Tandarts en tandartsassistente geven een verdoving aan een patiënt die behandeld wordt.

Verdoving bij de tandarts: Lees meer over verschillende soorten!

Een bezoek aan de tandarts wordt niet altijd als prettig ervaren. Zeker niet als u denkt dat u een pijnlijke behandeling moet ondergaan. Maar pijn lijden behoort echt tot het verleden, want de tandarts heeft verschillende verdovingsmethoden tot zijn beschikking. In deze blog gaan we in op verschillende soorten verdovingen en leggen we u uit waar ze voor gebruikt worden. Zo hopen we uw angst weg te kunnen nemen en gaat u goed voorbereid naar uw volgende behandeling. Lees snel verder en ontdek wat u moet weten!

 

Wanneer maken we gebruik van een verdoving?

Een verdoving zorgt ervoor dat u tijdelijk geen pijn voelt. Dit maakt de behandeling een stuk aangenamer. Vaak gebruiken we verdovingen bij een lange of gevoelige ingreep. Hierbij kunt u denken aan het trekken van (verstands)kiezen of een wortelkanaalbehandeling. Bij het vullen van gaatjes wordt ook regelmatig gebruikgemaakt van een verdoving. U kunt dit altijd zelf aangeven wanneer u een verdoving wenst.

 

Welke soorten verdovingen zijn er?

Als tandartsen gebruiken we verschillende soorten verdovingen. Wanneer u een extreme angst heeft voor de tandarts, kunnen we, in overleg met u, ervoor kiezen om gebruik te maken van een lichte of algehele narcose. Over het algemeen hebben we deze vorm van verdoving niet veel nodig.

 

De verschillende soorten verdovingen die het meest gebruikt worden zijn:

  • Oppervlakte verdoving: Deze methode wordt vaak toegepast met behulp van een watje of spray. Na enkele minuten is het tandvlees gevoelloos, wat de daaropvolgende lokale verdoving comfortabeler maakt. De naaldprik is veel minder merkbaar.
  • Geleidingsanesthesie: Deze vorm van verdoving wordt gebruikt om meerdere kiezen en het tandvlees te verdoven. De vloeistof wordt op een specifieke plek ingespoten om een zenuw vanaf dat punt te blokkeren.
  • Infiltratieverdoving: De vloeistof wordt geïnjecteerd in het dikke gedeelte van de wangplooi naast de te behandelen tand of kies, waardoor alleen de omliggende weefsels van de tanden of kiezen worden verdoofd.
  • Intraligamentaire verdoving: Deze verdoving gebruiken we wanneer we één kies moeten behandelen. Hierbij injecteert de tandarts vloeistof op de plek van de vier worteluiteinden van een kies. Deze techniek wordt als pijnvrij ervaren.

 

Wat is belangrijk na een verdoving?

De effecten van een verdoving verdwijnen niet direct na de behandeling. We raden aan om na de ingreep nog even te wachten met eten, drinken en roken totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Aangezien de verdoving de mogelijkheid om pijn te voelen wegneemt, is het belangrijk te realiseren dat u niet kunt inschatten of iets te warm of te koud is. Daarnaast adviseren we u om voorzichtig te zijn met het consumeren van harde voedingsmiddelen en het vermijden van zware lichamelijke inspanning om eventuele pijnklachten te beperken.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u graag een afspraak maken met de tandarts? Dat kan door contact met ons op te nemen via  0299 65 49 02 of mail naar info@tpmonnickendam.nl.

Lees meer berichten

Twee vrouwen eten een appel om tanderosie te voorkomen
Nieuws

5 Tips om tanderosie te voorkomen

Drinkt u graag vruchtensappen, frisdrank, of af en toe een wijntje? Of eet u graag zuur fruit, zoals appels, kiwi’s of citrusvruchten? Dan is het