Vrouw heeft last van een droge mond

Een droge mond, wat kunt u hier aan doen?

Herkent u dat, een droog gevoel in uw mond? Dit kan leiden tot dorst, slechte adem en een verminderde aanmaak van speeksel. Voor de meesten is dit echter maar een tijdig probleem. Toch zijn er ook mensen die hier langdurig last van hebben. Dit noemen we xerostomie. Het kan veel invloed hebben op uw algemene gezondheid. Hoe u dit kunt voorkomen leest u in deze blog.

 

Hoe ontstaat een droge mond?

Ongeveer 20% van de volwassenen in Nederland krijgt te maken met een droge mond. Het kan ontstaan door veranderingen in de mond, omdat we ouder worden. Dan komt een droge mond steeds vaker voor. Vaak is een slok water drinken genoeg om deze situatie te verhelpen. Is dit niet voldoende? Dan is het belangrijk om na te gaan of u last heeft van xerostomie. Het gebruik van medicijnen kan ook een grote rol spelen bij het ontstaan van xerostomie. Mensen met bepaalde aandoeningen zoals diabetes, reuma, nierziekten of hormonale stoornissen kunnen eerder last krijgen van een droge mond.

 

Andere oorzaken van xerostomie zijn:

  • Bestraling, operaties of verwondingen van het hoofd- halsgebied;
  • Mondademhaling;
  • Roken, overmatig gebruik van alcohol, koffie, of cannabis;
  • Stress.

 

Welke rol heeft speeksel hierbij?

Speeksel is ontzettend belangrijk voor onze mond. Het beschermt onze tanden, tong en slijmvliezen doordat het de vorming van bacteriën en schimmels afremt. Speeksel gaat ook de groei van tandplak tegen, waardoor het ook gaatjes voorkomt. Heeft u een prothese? Dan zorgt speeksel ervoor dat deze veel lekkerder zit.

 

Welke symptomen komen bij een droge mond kijken?

Zoals de naam het al zegt heeft u last van een droge mond en/of keel, maar kunt u ook last hebben van een vieze smaak in uw mond, slechte adem of dorst. Daarnaast kan het leiden tot moeite met spreken, kauwen, slikken, het aanmaken van speeksel en zelfs tot een brandend gevoel in uw mond. Tot slot ontstaat er een snellere ophoping van tandplak en voedselresten.

Wilt u uw speeksel laten onderzoeken en individueel advies krijgen? Dan verwijzen wij u door naar het Nederlands speekselcentrum.

 

Wat kunt u tegen een droge mond doen?

Afhankelijk van uw situatie en wat de achterliggende oorzaak van xerostomie is, zijn er mogelijkheden om uw droge mond aan te pakken. Het is belangrijk om de speekselproductie in uw mond te stimuleren. Dit kunt u doen door suikervrije kauwgom te kauwen of om stevig voedsel te eten zoals rauwkost. Beperk zoveel mogelijk de hoeveelheid zoetigheid per dag. Bij een droge mond is ons gebit meer kwetsbaar en wordt de kans op gaatjes groter. Wat u nog meer kunt doen tegen een droge mond:

 

  • Vermijd alcoholische- en cafeïnehoudende producten. Dit soort producten verminderen de speekselproductie in uw mond.
  • Drink voldoende water en eet licht zure voeding als fruit en komkommers.
  • Pak droge lippen aan door deze te verzachten met vaseline, purol of lippenbalsem op olie basis. Bij gewone lippenbalsem drogen de lippen sneller uit.
  • Verzorg de mond goed, ook als deze pijnlijk of gevoelig is.

 

Meer weten over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor een droge mond?

Neem dan contact met ons op via de website, door te bellen naar 0299 65 49 02 of een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl. Wij staan voor u klaar en helpen u graag verder!

 

 

Lees meer berichten