Daphne Veerman

Mondhygiënist – de zorgvuldige mondhygiënist

Daphne’s moeder was de eerste patiënt die haar tandarts behandelde tijdens zijn opleiding tot orthodontist. Zij werkte mee aan een stageopdracht van de tandarts en moest dus met korte tussenperiodes langskomen voor controles of voor het plaatsen van nieuwe draadjes in de beugel. Daphne ging als kind regelmatig met haar moeder mee. Dit vond ze super leuk. Ze mocht soms zelfs bij haar moeder op schoot meekijken waar de tandarts allemaal mee bezig was. Als klein meisje vond ze het zo interessant, dat ze nieuwsgierig was naar meer. 

Daphne: “Toen ik klaar was op de middelbare school wilde ik dolgraag mondzorgkunde studeren in Utrecht, maar helaas kwam ik niet door de loting heen. De opleiding tot tandartsassistent was vol, waardoor ik toen voor de opleiding doktersassistente heb gekozen. Toch bleef de interesse in mondzorgkunde in mijn hoofd spoken. Na het behalen van mijn diploma voor doktersassistente heb ik me opnieuw ingeschreven voor de opleiding Mondzorgkunde, en met succes! In 2021 ben ik afgestudeerd en meteen volop aan de slag gegaan bij Tandartspraktijk Monnickendam.”

 

Stage bij Tandartspraktijk Monnickendam

“In het tweede jaar van mijn opleiding mocht ik stage lopen. Ik wilde dat het liefst doen bij een kleine praktijk in een dorp met een vergelijkbare grootte als Volendam, waar ik vandaan kom. Ik vond dit fijn, omdat er dan meer aandacht voor elkaar is. En zo kwam ik bij Tandartspraktijk Monnickendam uit. Ik had het tijdens mijn stage zo naar mijn zin dat ik meteen na mijn studie als mondhygiënist ben gestart bij de praktijk. Het is een hele gezellige praktijk en ik vind het werk heel leuk om te doen.”

 

Goede voorbereiding is het halve werk

“Ik wil mensen graag helpen met een gezonde mond en een gezonde leefstijl, daarom steek ik veel tijd in de voorbereiding van de behandelingen. Ik kom altijd wat eerder naar mijn werk, zodat ik de tijd kan nemen om alle patiënteninformatie te doorlopen voor de behandelingen van die dag. Ik bekijk bijvoorbeeld wat er al eens eerder is gedaan bij een patiënt, wat er besproken is en wat er vandaag voor de patiënt op de planning staat. Zo weet ik precies wat mijn patiënten nodig hebben en kan ik ze zo goed mogelijk behandelen.”

 

Communiceren, communiceren, communiceren

“Ik probeer tijdens een behandeling zoveel mogelijk te communiceren met mijn patiënt. Ik vraag altijd hoe het gaat en vertel precies wat hem of haar tijdens de behandeling te wachten staat. Ik geef bij elke stap aan wat ik ga doen en dat mijn patiënt zijn of haar hand op kan steken wanneer er iets is. Als ik merk dat een patiënt het spannend vindt, dan zet ik de stoel even rechtop en leg ik mijn instrumenten weg. Dan kunnen we even overleggen hoe ik de spanning weg kan nemen. Meestal is een goed gesprek al voldoende om een patiënt gerust te stellen.”

 

Met een tedere hand

“Van patiënten hoor ik regelmatig dat ik secuur en zacht werk. Het valt me op dat patiënten vaak aangeven dat de behandeling helemaal niet zo heftig of pijnlijk is als ze hadden verwacht. Dit kan komen doordat ik zelf ook graag nauwkeurig te werk ga en streef naar het beste. Ik heb zelfs een speciale ‘loepbril met 2,8x vergroting’ gekocht waardoor ik nog beter kan zien of alles schoon is en de behandeling tot in de puntjes goed is uitgevoerd.”

 

Ik kan altijd bij Marleen terecht

“Ik werk nauw samen met de andere mondhygiënist Marleen. Tijdens mijn stage bij Tandartspraktijk Monnickendam heb ik al heel veel van haar geleerd. Ze heeft veel ervaring als mondhygiënist en weet precies wat welke patiënt nodig heeft. Vooral wanneer het om een patiënt gaat die al jaren bij onze praktijk komt. We bespreken regelmatig casussen van patiënten en helpen elkaar verder op weg.”

 

Mijn perfecte vrije dag

“Op mijn perfecte vrije dag schijnt volop de zon, daar word ik al helemaal vrolijk van. ‘s Ochtends vind ik het fijn om de dag te starten in de sportschool. Door te fitnessen kan ik mijn hoofd leegmaken en ik vind het heerlijk om te doen. Soms sport ik samen met mijn moeder. Dat vind ik altijd erg gezellig. In de middag geniet ik lekker van het zonnetje met vriendinnen en ik sluit de dag graag af op een terras om wat te eten of te drinken met mijn vriend.”

Beschikbare dagen

Neem contact met mij op