Afbeelding van tanden die scheef staan tegenover tanden die niet scheef staan.

Waarom gaan tanden scheef staan en welke gevolgen heeft dit? 

Scheefstand van tanden is geen ongebruikelijk fenomeen en het kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel scheve tanden niet meteen problematisch zijn, snappen we dat u liever rechte tanden heeft. In deze blog leest u waarom de tanden scheef gaan staan en wat de gevolgen daarvan zijn.

 

Waarom gaan onze tanden scheef staan?

Er zijn verschillende redenen waarom onze tanden scheef kunnen groeien. Het kan komen door een gebrek aan ruimte, waardoor tanden niet op de juiste manier doorbreken. Dit resulteert weer in ‘crowding’, waarbij de tanden elkaar wegduwen en overlapt raken. Het kan ook veroorzaakt worden door sommige mondgewoonten, zoals duimzuigen, langdurig gebruikmaken van een fopspeen, mondademen, tongpersen, of infantiel slikken. Dit wordt ook wel afwijkende myofunctionele gewoonten genoemd. Tot slot kunnen tandvleesaandoeningen zoals parodontitis het botweefsel rondom de tanden aantasten, waardoor steunweefsel  verloren gaat.

 

Gevolgen van scheve tanden op de mondgezondheid en esthetiek

Moeilijkheden bij kauwen en spraak

Scheve tanden kunnen leiden tot een onjuiste beet en malocclusie, waarbij de onder- en bovenkaak niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan leiden tot problemen met het kauwproces en het efficiënt verteren van voedsel.

 

Verhoogd risico op tandbederf

Scheve tanden zijn moeilijker schoon te houden. Ze kunnen overlappen, krappe ruimtes creëren of moeilijk bereikbare plekken vormen waar tandplak en voedselresten kunnen ophopen. Dit verhoogt het risico op tandbederf, omdat de tanden niet grondig kunnen worden gereinigd, zelfs niet met regelmatig poetsen en flossen.

 

Tandvleesaandoeningen

Scheve tanden kunnen het moeilijker maken om het tandvlees goed te reinigen en te verzorgen. Tandplak en bacteriën kunnen zich ophopen rond de scheve tanden en in de ruimtes tussen de tanden. Dit kan leiden tot tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ernstige tandvleesaandoening), wat kan resulteren in bloedend tandvlees, gevoeligheid en zelfs het verlies van botweefsel en tanden.

 

Verhoogde slijtage van de tanden

Soms kunnen scheve tanden een abnormale druk op andere tanden in het gebit uitoefenen, waardoor deze sneller slijten. Overmatige slijtage kan leiden tot gevoeligheid, een verhoogd risico op tandbederf en een verandering in de vorm van het gebit.

 

Verminderd zelfvertrouwen

Naast de functionele problemen die scheve tanden met zich meebrengen, kan het ook leiden tot een negatief zelfbeeld. Mensen voelen zich vaak onzeker wanneer zij lachen, praten of glimlachen. Dit kan vervolgens invloed hebben op sociale interacties en het algehele zelfvertrouwen.

 

Heeft u last van scheve tanden of problemen die hierdoor ontstaan?

Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen u zo spoed mogelijk helpen. U kunt ons bereiken door te bellen naar
0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of door het contactformulier op de website in te vullen.

Lees meer berichten

Twee vrouwen eten een appel om tanderosie te voorkomen
Nieuws

5 Tips om tanderosie te voorkomen

Drinkt u graag vruchtensappen, frisdrank, of af en toe een wijntje? Of eet u graag zuur fruit, zoals appels, kiwi’s of citrusvruchten? Dan is het