Tandarts controleert het kindergebit van een vrolijk kindje die naar de tandarts kijkt en tong uitsteekt

Het Kindergebit: de basis voor gezonde tanden

Het melkgebit, ook wel bekend als het kindergebit, speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling en gezondheid van het kind. Hoewel kinderen uiteindelijk alle tanden en kiezen uit hun kindergebit wisselen, betekent niet dat we dit gebit als minder belangrijk moeten zien. Zo zitten er veel voordelen aan een goed onderhouden melkgebit. In deze blog vertellen wij hier meer over.

 

Wat is het nut van het kindergebit?

De wereld van het kindergebit is fascinerend. Kleine tanden hebben hier namelijk een grote betekenis! Deze tanden spelen onder andere een grote rol bij een goede ontwikkeling van de kauwfunctie en de spraakontwikkeling. Bovendien zorgen ze voor het behoud van een gezond gebit op latere leeftijd.

 

Kauwfunctie

Het melkgebit stelt kinderen in staat om voedsel adequaat te kauwen. Door voedsel grondig te kauwen, kunnen kinderen gemakkelijker voedingsstoffen opnemen, wat essentieel is voor hun groei en ontwikkeling. Goed gekauwd voedsel bevordert ook een gezonde spijsvertering.

 

Spraakontwikkeling

Het melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van spreekvaardigheden. Het helpt bij het vormen van klanken en het creëren van de juiste articulatie. Het verlies van melktanden door tandbederf of andere problemen kan leiden tot spraakproblemen en kan het vermogen van een kind om duidelijk te spreken beïnvloeden.

 

Ruimtebehoud

Het melkgebit fungeert als ruimtehouder voor het blijvende gebit. Het zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor de blijvende tanden en kiezen die later zullen doorkomen. Als een melktand voortijdig verloren gaat, kan dit leiden tot scheefstand of krapte in het blijvende gebit, wat orthodontische problemen kan veroorzaken.

 

Voorkom gaatjes met goede verzorging

Om ervoor te zorgen dat het gebit van uw kind goed ontwikkeld is, is het belangrijk dat het melkgebit ook wordt bijgehouden om gaatjes te voorkomen. Dit kunt u op verschillende manieren uitvoeren:

 

Tandenpoetsen en kindergebit

Zodra het eerste tandje doorbreekt, kunt u een zachte tandenborstel gebruiken en een kleine hoeveelheid fluoride-tandpasta. Poets het tandje vervolgens twee keer per dag. Werk dit uiteindelijk uit tot 2 minuten poetsen, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.

 

Beperk suikerinname

Naast het tandenpoetsen is het ook belangrijk om de suikerinname van uw kind te beperken. Suikers voeden namelijk bacteriën in de mond die tandbederf veroorzaken. Denk hierbij aan snoep, zoete snacks, vruchtensappen en frisdrank. Gebruik voor zoete drankjes een rietje om suikers weg te leiden van de tanden en daarmee het contact tussen suikers en tandglazuur. Beperk ook het langdurig sabbelen op flesjes of drinkbekers met zoete dranken.

 

Regelmatige controles bij de tandarts

Regelmatige tandheelkundige controles zijn ontzettend belangrijk bij de ontwikkeling van het melkgebit. Breng uw kind daarom regelmatig naar de tandarts voor controles en professionele reinigingen. De tandarts kan u adviseren over preventieve maatregelen en mondhygiëne.

 

Wees het voorbeeld

Wees zelf een goed voorbeeld voor uw kinderen door regelmatig te poetsen, gezonde voedingskeuzes te maken en consequent goede mondhygiëne toe te passen.

 

Heeft uw kind gebitsklachten of heeft u hier vragen over?

Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 0299 65 49 02, een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website. Wij helpen u graag verder met al uw vragen.

Lees meer berichten