vrouw kijkt naar haar tong in de spiegel

Wat vertelt uw tong over uw gezondheid?

Bij een gezonde mond hoort ook een gezonde tong. Wist u dat uw tong ontzettend veel kan vertellen over uw huidige gezondheid en of u mogelijk bacteriële infecties heeft? Wist u ook dat het niet één spier is, maar een verzameling van verschillende spieren? In deze blog gaan we wat dieper in op de tong en wat deze ons kan vertellen over onze gezondheid.

 

Wat is de functie van uw tong?

We staan er vaak niet bij stil, maar we gebruiken onze tong voor verschillende functies. Zo gebruiken we het voor onze spraak. Met behulp van de tongspier kunnen we spraakklanken maken en beter articuleren. Onze tong kan ook smaken proeven door de aanwezigheid van tongpapillen. De speekselklieren van de tong dragen bij aan de eerste fase van onze spijsvertering. Dat maakt kauwen zo ontzettend belangrijk. Door te kauwen wordt uw speekselafgifte gestimuleerd. Daarnaast gebruiken we onze tong ook om te slikken en voor het reinigen van het gebit tijdens het eten. Daarnaast kunnen we onze tong ook gebruiken om te zoenen of om van iets lekkers te genieten, zoals een ijsje.

 

Een gezonde tong herkent u aan de kleur

Steekt u wel eens uw tong uit voor de spiegel? Dan kan het zijn dat deze een andere kleur heeft dan normaal. De kleur van uw tong zegt veel over uw huidige gezondheid. Een gezonde tong is roze of lichtrood van kleur. Natuurlijk kan door consumptie van bepaalde drankjes en hapjes onze tong verkleuren. Die tellen we daarom ook niet mee. Uw tong kan naast verschillende vormen ook verschillende kleuren hebben. Denk hierbij aan een rode, witte, gele of zelfs zwarte tong. Elke kleur zegt iets over een mogelijke oorzaak of probleem. Veel voorkomende oorzaken van kleurafwijking van de tong zijn:

  • Verkoudheid
  • Slechte mondhygiëne
  • Droge mond
  • Regelmatig drinken van thee, koffie of alcohol
  • Het te weinig binnenkrijgen van vitaminen, mineralen of proteïnen

 

Wat kunt u doen om een gekleurde tong te voorkomen?

Wilt u een gekleurde tong voorkomen? Zorg er dan voor dat u goed op uw mondgezondheid let. Ga minimaal twee keer per jaar naar de tandarts en zorg ervoor dat u uw tong goed schoon houdt met een tongborstel of tongschraper. Daarnaast blijft het belangrijk om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en niet te veel en te vaak suiker of scherpe kruiden te eten. Dit kan een schimmelinfectie verergeren.

 

Andere mogelijke afwijkingen van de tong

Naast een andere kleur, kan uw tong ook een andere afwijking hebben. Denk bijvoorbeeld aan een landkaarten tong of een harige tong. Wij vertellen hieronder meer over een aantal van deze afwijkingen.

 

Harige tong

Een ‘harige’ tong (lingua villosa) oogt bruin van kleur en is bedekt met lange uitsteeksels, die op haartjes lijken. De ‘haartjes’ ontstaan doordat het aanmaken van nieuwe cellen in de slijmlaag verstoord wordt. Er worden onvoldoende nieuwe cellen gemaakt. De slijmlaag droogt uit en verdikt.

 

Landkaarten tong

De medische naam voor deze aandoening is lingua geographica. Het is een goedaardige aandoening, waarbij het slijmvlies oppervlak voortdurend van aspect verandert. Het komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor (voornamelijk bij volwassen vrouwen). U kunt dit herkennen door gladde, rode vlekken op de rug van de tong. Deze aandoening brengt grotendeels geen klachten met zich mee. U kunt wel een lichtelijk gevoel van irritatie of branderigheid voelen bij het eten van citrusvruchten of gekruid voedsel.

 

Kloofjes

Er kunnen ook kloofjes (lingua plicata) op uw tong ontstaan. Ook dit is een onschuldige afwijking van het tongoppervlak. U herkent deze afwijking door de diepe scheurtjes of groeven in de tong. U kunt klachten ervaren als branderigheid, pijn of een slechte adem. Dit komt meestal door voedselresten die tussen de scheurtjes en groeven blijven zitten. Het is daarom belangrijk om uw mond zo goed mogelijk te reinigen.

 

Goede reiniging van uw tong is belangrijk

U kunt uw tong goed reinigen door tijdens het tandenpoetsen uw tong mee te nemen. Het kan voorkomen dat u door uw tong te poetsen de neiging krijgt om te kokhalzen. U kunt dan beter een tongschraper gebruiken. Probeer altijd van achter naar voren te werken en spoel uw tongschraper tussendoor goed af. Na één keer goed en grondig reinigen kunt u al snel het verschil zien.

 

Maakt u zich zorgen over uw tong of wilt u gewoon een tandheelkundige controle inplannen?

Dan kunt u contact met ons opnemen middels het contactformulier op onze website. U kunt ons ook bellen via 0299 65 49 02 of door een mail te sturen naar info@tpmonnickendam.nl. Het team van Monnickendam helpt u graag!

Lees meer berichten

patiënt kijkt met tandarts mee op scherm om te kijken hoe ze kiespijn tijdens de feestdagen kan voorkomen.
Nieuws

Zo voorkomt u kiespijn tijdens de feestdagen!

De feestelijke decembermaand staat voor de deur, een tijd vol gezelligheid en heerlijk eten! Van pepernoten en kerstkransjes tot oliebollen en kerststollen. De verleiding is